Sute de şomeri-fantomă puşi să returneze banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea botoşănenilor care încasează în paralel salariul şi şomajul lucrează ca sezonieri în construcţii
Majoritatea botoşănenilor care încasează în paralel salariul şi şomajul lucrează ca sezonieri în construcţii

Peste 300 de botoşăneni trebuie să înapoieze ajutorul pe care l-au încasat, deşi s-au angajat. Mulţi dintre muncitorii obligaţi să dea înapoi indemnizaţia de şomaj dau vina pe angajatorii care i-ar fi păcălit că se vor ocupa de problemă.

Oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani au calculat că au de recuperat de la beneficiari peste 130.000 de lei. Aproape 80% din sumă o reprezintă indemnizaţia încasată de unii şomeri care şi-au găsit loc de muncă, însă au continuat să încaseze şi ajutorul de la stat.
„O parte dintre ei şi-au făcut angajamente de plată şi urmează să le respecte. Noi îi descoperim uşor. Confruntăm baza noastră de date cu cele ale Camerei de Comerţ şi de la Inspecţia Muncii“, a declarat Sorin Şologon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Lăsaţi şi fără şomaj, şi fără o parte din salariu

Cei peste 300 de botoşăneni prinşi în ofsaid, majoritatea muncitori în construcţii, dau vina pe şefi. „Mi s-a spus de la noul serviciu că se ocupă ei. Mi s-a zis să merg să iau şomajul în continuare şi ei plătesc diferenţa până la salariu, că aşa ar fi legea. Acum m-am trezit că am de dat bani înapoi şi nici salariul nu l-am primit întreg“, a declarat Maria Popa, muncitor în construcţii.

Printre şomerii de pe lista datornicilor se regăsesc şi botoşănenii care au optat pentru un curs gratuit de formare profesională, pe care l-au abandonat nemotivat. Aceştia sunt puşi la plata orelor, care poate ajunge până la 1.000 de lei. Pe de altă parte, unii şomeri care şi-au găsit de muncă au şi soluţia ideală pentru a putea încasa în continuare şomajul. Astfel, au convenit să fie plătiţi prin contracte de prestări servicii, ca persoane fizice autorizate.

La această practică au recurs majoritatea persoanelor ce lucrează în construcţii, mai ales pe perioada iernii, când lucrează ocazional.„Am rămas fără slujbă de sărbători, anul trecut. După numai două luni am fost chemat înapoi la serviciu, însă am fost obligat să îmi fac actele pentru persoană fizică autorizată. Am primit şi şomajul şi banii de la patron, însă mi-am plătit singur impozitele“, a declarat Ionuţ Aparaschivei, zidar. În cazul persoanelor fizice autorizate, indemnizaţia de şomaj nu mai poate fi cerută înapoi.

AJOFM pune popriri pe conturile firmelor

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă are de recuperat bani şi de la 43 de agenţi economici, care au beneficiat de ajutor din partea statului. Acestora li se aplică şi penalităţi pentru nerespectarea condiţiilor de creditare.

„În cazul persoanelor fizice, doar simţul civic ne ajută să mai recuperăm banii. La persoanele juridice, putem să punem poprire pe conturile bancare. Acestea sunt armele noastre“, a mai declarat Sorin Şologon, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Persoanelor care se găsesc în această situaţie le sunt emise adrese şi notificări de plată, timp de cinci ani. Dacă în această perioadă nu se reuşeşte recuperarea banilor, se întocmesc dosare de insolvabilitate.

80.000 de lei recuperaţi
Valoarea totala a datoriilor pe care AJOFM trebuie să le recupereze din anii anteriori trece de 130.000 de lei. Anul acesta s-a reuşit recuperarea unei sume de peste 66.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi aproape 14.000 de lei în cazul celor juridice.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite