Sute de botoşăneni, născuţi să fie asasini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 30 de ani, doar cinci criminali din judeţ au scăpat nepedepsiţi pentru că erau nebuni de legat. Aproape 200 înfundă puşcăria după ce au ucis cu sânge rece. Cu toţii au vrut să scape invocând nebunia. Expertizele au stabilit însă că au ştiut ce fac.

Cazul adolescentului de 15 ani, care a ucis-o pe fetiţa de 10 ani în drum spre biserică, scoate la iveală amănunte şocante despre activitatea infracţională din judeţ în ultimul sfert de secol. Aproape 200 de criminali au ajuns ca şi Adrian Amurăriţei în faţa comisiei de expertiză de la Medicină Legală.

Toţi au vrut să scape basma curată, susţinând că au avut un moment de rătăcire când au ucis. Psihiatrii şi psihologii au demonstrat însă că au avut discernământ când au comis crimele şi i-au dat pe mâna procurorilor.

Nebuni cu acte în regulă

Cu toţii au fost aruncaţi după gratii pentru faptele lor odioase. Unii dintre ei sunt condamnaţi pe viaţă. Alte câteva zeci mai au de ispăşit cel puţin 20 de ani de detenţie, susţin procurorii.

Doar cinci dintre ei au scăpat nepedepsiţi în ultimii 30 de ani pentru că erau nebuni cu acte în regulă. Trei dintre aceştia şi-au decapitat rudele, iar acum sunt închişi în ospicii. Unul dintre ei este Vasile Buhăianu din localitatea Broscăuţi, acuzat de crimă acum 12 ani. Avea 28 de ani când, în ajunul Anului Nou, şi-a decapitat tatăl cu un topor pentru că se uita urât la el. Bărbatul suferea de schizofrenie şi fusese internat timp de şase ani într-un spital de boli psihice din Austria. Urma să stea 25 de ani după gratii, dar specialiştii de la Medicină Legală au stabilit că nu a comis crima cu discernământ şi au dispus internarea sa la Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri din judeţul Iaşi, unde este internat şi acum.

Fără discernământ a fost găsit şi Petru Ciobanu, un bărbat din localitatea Vorniceni care, în anul 1993 şi-a ucis sora, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Botoşani pentru că suferea de schizofrenie, dar a fost externat ulterior pe semnătura mamei sale. Întors acasă, omul şi-a ucis mama cu sălbăticie. 

Anual, la Centrul de Medicină Legală sunt făcute peste 100 de expertize pentru stabilirea discernământului infractorilor. În 99%, dacă nu chiar 100%, din cazuri rezultatul este acelaşi: autorul a ştiut ce face. Psihiatrii sunt convinşi că persoanele care ucid cu bestialitate au în sânge dorinţa de a curma vieţi. 

Mulţi au genă de criminal. Nu au remuşcări şi trăiesc toată viaţa convinşi că ei sunt victime, Nicolae Vlad. psihiatru.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite