Botoşani: Sute de elevi, în pericol la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Sute de elevi, în pericol la şcoală
Botoşani: Sute de elevi, în pericol la şcoală

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani au promis că deficienţele vor fi remediate.

Peste 400 de deficienţe au fost găsite anul acesta în şcoli de către angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Nicolae Iorga“ din Botoşani. Specialiştii din cadrul ISU sunt îngrijoraţi că ar putea izbucni incendii în şcoli din cauza instalaţiilor electrice şi de încălzire vechi sau a improvizaţiilor.

„Sunt unităţi şcolare care au probleme la instalaţiile de încălzire şi parţial la cele electrice“, a declarat colonelul Radu Anton, şeful ISU Botoşani. În acest sens, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a luat hotărârea să efectueze verificări în toate unităţile şcolare din judeţ. Astfel, începând de astăzi, echipaje de pompieri vor controla pe parcursul a două luni situaţia din şcoli. 

„Până începe perioada rece vom face controlul la absolut toate şcolile şi le vom aduce la starea de normalitate. Nu ne jucăm cu viaţa copiilor“, a mai completat colonelul Radu Anton.

Amenzile ajung la 5.000 de lei
Sursele de încălzire care presupun un risc mai ridicat de producere a incendiilor sunt cele pe bază de calorifere electrice şi sobele din teracotă sau din cărămidă. Dacă nu se respectă regimul strict de funcţionare a acestora, există riscul producerii de incendii avertizează specialiştii. Din acest tablou nelipsite sunt sancţiunile contravenţionale care pot ajunge până la 5.000 de lei.

„Aceste instalaţii trebuie aduse la parametri de funcţionare normali, chiar dacă sunt sobe cu acumulare de căldură. Trebuie curăţate coşurile, folosite acele măsuri de protecţie la introducerea lemnelor în sobă, cu acele table care se pun pentru a preveni arderea scândurii sau a altor materiale combustibile, de la jarul căzut din sobă“, a mai adăugat Anton. În privinţa instalaţiilor electrice, pericolul de incendiu este mai crescut în clădirile foarte vechi, unde instalaţiile nu au fost înlocuite.

Şi la corpurile noi unde s-au făcut improvitaţii riscul de incendiu e mare. Este vorba despre cazurile unde s-a ars un cablu sau un ştecher şi reparaţiile s-au făcut de către persoane neautorizate.

Incendiu la Tudora

Aproximativ 25% din şcolile botoşănene au probleme la instalaţiile de încălzire şi circa 10% la reţeaua electrică, potrivit ISU Botoşani. Anul trecut pompierii au intervenit la şcoala din Tudora, care a luat foc din cauza unui calorifer electric. Copiii au fost evacuaţi în timp util, iar pagubele au fost acoperite de constructori.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite