Botoșani: Portret/Constantin Lohan îi învaţă pe elevi că sportul e sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de educaţie fizică de la Colegiul „Mihai Eminescu“ a pregătit generaţii întregi de tineri şi a luat premii la întrecerile şcolare de fotbal şi handbal.

După ce a absolvit Liceul Pedagogic în 1973, Constantin Lohan a fost repartizat pe un post de învăţător în comuna Răuseni. Tânărul cadru didactic a fost însă admis la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, iar cariera sa de învăţător s-a sfârşit după numai două luni. „Până să ajung student am fost recrutat şi am fost opt luni în armată. După trei ani de faculate la Iaşi, am făcut un an de specializare la Bucureşti pentru fotbal. Mi-a plăcut ideea să fiu egalul celor care au absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport  de la Bucureşti“, îşi aminteşte profesorul.


Are carnet de antrenor de fotbal


După ce a obţinut diploma de absolvire şi carnetul de antrenor de fotbal, Constantin Lohan a fost angajat la Clubul Sportiv Şcolar, la Centrul de copii şi juniori. „Aveam un entuziasm fantastic. Nu aveam bani, dar veneam cu două ore înainte de antrenament să umflu mingile. Căutam echipamente pentru copii. Aveam rezultate foarte bune. M-am bătut de la egal la egal cu Iaşiul, Bacăul, Piatra Neamţ, care aveau adevărate centre şi noi eram egali“, a precizat profesorul-antrenor.


După doi ani de antrenorat, Contantin Lohan a fost pus în situaţia de a alege între catedra de sport şi postul de antrenor şi a preferat să lucreze într-o instituţie de învăţământ.  Din 1980 le predă educaţia fizică şi sportul elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“. „Pe vremea aceea era scris pe toate gardurile «tocilarii de la Eminescu». Erau invidioşi că nu puteau atrage şi elevii noştri către activităţile mai puţin educative, cum se întâmplă în zilele noastre“, a precizat Constantin Lohan.Încadrat la cea mai exigentă unitate de învăţământ din judeţ, profesorul Lohan râde acum alături de foştii săi elevi de notele mici pe care le dădea în primii ani de învăţământ.

„Aveam un avantaj că elevii noştri priveau sportul ca pe o relaxare, chiar dacă şi aici erau exigenţe mari ca în cazul celorlalte materii. Era şi spiritul acesta de competiţie. Copiii veneau cu plăcere la ore mai ales când făceau parte dintr-o echipă sportivă şi mergeau şi la competiţii. Când apăreau şi rezultatele, câştigai elevul definitiv pentru sport“, a mărturisit Constantin Lohan.


Elevi bine pregătiţi


Elevii săi au rezultate deosebite şi la olimpiadele şcolare. „Am avut premii întâi pe liceu. Am avut ocazia să merg şi la faze de zonă, dar şi la faza pe ţară. Am participat cu echipe de băieţi şi de fete şi la fotbal şi la baschet“, îşi aminteşte profesorul care spune că cele mai frumoase momente sunt meciurile în care elevii săi reuşesc să treacă de echipe în care se investeşte mult mai mult.


„Cu elevii mei i-am bătut pe teren mare şi pe elevii Liceului cu Program Sportiv ce au activat ulterior în liga întâi, cum este Luca, Bordeanu. Sunt multe meciuri frumoase în care elevii mei porneau ca pierdanţi şi câştigau. E mult mai uşor să lucrezi cu elevi cu un intelect ridicat care poate prin strategie să schimbe soarta unui meci“, a precizat Constantin Lohan.

întrebări şi răspunsuri
Aţi avut momente în care aţi vrut să renunţaţi la învăţământ?
Niciodată nu m-am gândit să renunţ. La începutul carierei am fost şi învăţător pentru câteva luni. Asta îmi place să fac, pentru asta sunt pregătit şi nu voi renunţa niciodată la meseria asta.
Aveţi şi alte pasiuni ascunse?
Îmi place mult muzica. În liceu am exersat şi am învăţat să cânt la vioară. Ştiu să descifrez o partitură muzicală. Cânt şi la chitară şi la orgă.
Familia v-a înţeles pasiunea pentru sport?
Am pierdut mult timp cu elevii pentru a-i pregăti pentru competiţii. Câteodată familia nu a înţeles, dar s-au conformat.

ce-i place
Cea mai mare plăcere a profesorului este să meargă la şcoală. Spune că atunci când este înconjurat de elevi uită de toate necazurile şi este modul său preferat de a-şi petrece chiar şi timpul liber.

ce nu-i place
Fire paşnică, Constantin Lohan nu suportă divergenţele care apar uneori şi duc la certuri şi lipsa armoniei între persoane. Nu suportă să fie certat cu nimeni, nici măcar pe arbitrii care greşesc faţă de elevii săi nu îi mustrează.

profil
născut. 10. februarie 1953, la Dobârceni, judeţul Botoşani.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite