Studenta bolnavă de cancer , condamnată la moarte de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii din Capitală refuză să îi acorde şansa unui transplant de ficat în străinătate pe motiv că astfel de intervenţii se fac şi în ţară. Peste 400 de bolnavi se află înaintea tinerei pe lista de aşteptare a Clinicii Fundeni. Anca Ionel  va trebui să aştepte ani de zile să ajungă pe masa de operaţie.

Anca Andreea Ionel (20 de ani) a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală în aprilie 2010. Medicii de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti i-au spus că are nevoie urgent de un transplant de ficat pentru că mai are de trăit doar trei ani. De zece luni, studenta se află pe o listă de aşteptare alături de alţi 400 de bolnavi.

Singura sa şansă este un transplant de ficat la o clinică din Germania sau din Anglia. Intervenţia costă însă 100.000 de euro, bani pe care familia sa nu îi are. Tânăra este studentă în anul II la Facultatea de Business de la Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj, iar părinţii nu îşi permit să suporte cheltuielile.

„Vreau să trăiesc“
O soluţie ar fi ca statul să-i acorde banii necesari pentru această operaţie. „Înaintea mea sunt 400 de bolnavi. Unii aşteaptă de 15 ani un donator compatibil. N-am timp de pierdut. În România donarea organelor este doar teorie. Şansele ca după ani de aşteptare să găsesc un ficat compatibil sunt mici. Sunt tânără şi vreau să trăiesc“, a spus Anca. De când a aflat de boală, a căutat cu disperare un donator printre rude şi prieteni, dar şansa nu a fost de partea ei. Din septembrie 2010 face demersuri pentru obţinerea unei finanţări de la stat pentru efectuarea transplantului în Germania.

Medicii de la Spitalul Clinic Fundeni refuză însă să-i acorde scrisoarea medicală care i-ar putea permite întocmirea dosarului pe care trebuie să îl depună la Direcţia de Sănătate Publică (DSP)Botoşani. „Motivul invocat este acela că şi în România se fac astfel de transplanturi şi că trebuie să stau la rând. Dar timpul nu-mi este cel mai bun prieten. În plus, cheltuielile postoperatorii sunt uriaşe în România şi nu sunt suportate de stat. Practic, îmi refuză şansa la viaţă“, a spus tânăra.

Finanţare blocată de dosar
Cheltuielile pentru intervenţia chirugicală şi recuperarea medicală în România sunt egale cu cele din străinătate, fapt confirmat şi de autorităţile sanitare care sunt legate de mâini în lipsa unui dosar de finanţare. „Noi aşteptăm dosarul şi demarăm procedura. Altceva nu avem ce face“, a spus Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al DSP Botoşani.

Familia studentei încearcă pe toate căile să strângă banii necesari. În conturile deschise s-au strâns doar 4.000 din cei 100.000 de euro. Totuşi, Anca este optimistă. „Sunt căutată de oameni de bine care vor să doneze atât cât pot. Cu ajutorul lor şi al lui Dumnezeu voi reuşi să supravieţuiesc dincolo de birocraţia din România“, a spus tânăra care va pleca în martie la un control în Germania.

Cei ce doresc să o ajute pot face donaţii în conturile deschise pe numele Anca Andreea Ionel:

RON: RO73RNCB0298115353290001 - Banca BCR

EUR: RO51BRDE130SV08167351300 - Banca BRD

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite