Struţi crescuţi cu lucernă de Leorda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Lupaşcu creşte zece struţi pentru a valorifica ouăle
Aurel Lupaşcu creşte zece struţi pentru a valorifica ouăle

Aurel Lupaşcu a decis să crească păsările de talie mare după modelul unor ferme pe care le-a văzut în Israel. Bărbatul şi-a început afacerea în urmă cu şapte ani, după ce a cumpărat o pereche de struţi cu banii adunaţi la muncă peste hotare.

Întors acasă, în comuna Leorda, Aurel Lupaşcu şi-a încercat norocul în afaceri cu o crescătorie de struţi. „În Israel erau multe ferme. Aveau câteva sute de struţi, poate chiar mii. Eu am început de la o pereche, după care am mai cumpărat încă trei“, a explicat Aurel Lupaşcu. Crescătorul susţine că o pereche de păsări costă între 2.000 şi 2.500 de euro.

„Cheltuielile sunt minime“

La început, botoşăneanul nu ştia prea multe despre creşterea acestor păsări, însă s-a documentat din cărţi sau de pe internet, iar când nu găsea răspuns la problemele sale îi întreba de ceilalţi crescători din ţară.

„Sunt foarte uşor de întreţinut. Costă mai mult la început, dar apoi cheltuielile sunt minime. Mănâncă tot ce este în curtea omului: frunze de pătrunjel, iarbă, bostan, sfeclă furajeră, lucernă. De altfel, lucerna e specialitatea lor“, a spus Aurel Lupaşcu. Crescătorul susţine că păsările sunt o adevărată afacere, mai ales că rezistă în frig şi până la minus 40 de grade Celsius. „Iarna asta au fost şi minus 30 de grade, dar nu au avut probleme. Aceşti struţi sunt crescuţi în România şi Ungaria şi s-au climatizat. Nu sunt aduşi direct din Africa“, a adăugat Aurel Lupaşcu.

Profit pe timp de criză

Crescătorul are acum în curte zece struţi, iar pe viitor intenţionează să mai cumpere încă trei perechi pentru a-şi extinde mica fermă. „Un matur care cântăreşte în jur de 150 de kilograme mănâncă cam un kilogram de boabe pe zi. O femelă face între 40 şi 60 de ouă pe an, pe care le vinzi cu 50 de lei bucata. Reuşeşti să îţi acoperi cheltuielile. Cât priveşte profitul, acesta creşte proporţional cu numărul de perechi“, a explicat crescătorul.

Acesta susţine că profitul lui provine din valorificarea ouălor. „Imediat le dau. Am mulţi doritori care vin acasă. Sunt unii, în special din Suceava, care cumpără ouă de struţ, le încondeiază şi merg cu ele la târguri. Ei cumpără coaja de la mine cu 30 de lei şi apoi încondeiază oul şi îl vând cu 100 de euro“, a spus Lupaşcu.

Acesta susţine că ar putea comercializa şi carnea de struţ, care ajunge la 100 de lei kilogramul. Până acum, crescătorul a sacrificat doar două păsări. Botoşăneanul ar vrea să construiască mai multe adăposturi şi să înceapă să se ocupe de reproducerea păsărilor din care crede că ar putea obţine un profit mai mare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite