Botoşani: Ştrandurile din oraş, bombe pline de microbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun iaz sau piscină din Botoşani nu au autorizaţie sanitară pentru scăldat

În timp ce unii localnici se bălăcesc în oraşele învecinate, alţii-şi riscă sănătatea în apele murdare din judeţ.

În acest an, nicio zonă de agrement din Botoşani nu a primit aviz de funcţionare de la inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Cei cu dare de mână aleg piscinele din oraşele învecinate, precum Suceava şi Iaşi. „Este destul de greu pentru că trebuie să mergem în altă parte şi nu ne putem distra în oraşul nostru. De obicei, plecăm la Suceava sau la Iaşi”, a declarat Ana Maria Burlăceanu.

Cei care nu-şi permit excursii la sfârşit de săptămână ignoră pericolele şi fac baie în apele murdare din judeţ. „Noi mergem la iazuri. Mai prindem un peşte, mai facem o baie. Sunt plăcuţe cu scăldatul interzis, însă nu am păţit nimic până acum şi continuăm să mergem fiindcă nu avem alternative“, a explicat Ioan Roşca, botoşănean.

Acesta este cel de-al 15-lea an în care ştrandul din Parcul „Mihai Eminescu“ este închis, iar şansele de a redeveni funcţional sunt mici. În municipiu mai există doar două piscine private şi un ştrand în zona Lebăda, însă autorităţile sanitare susţin că acestea nu sunt autorizate. „În acest moment avem în desfăşurare un control care constă în verificarea calităţii apei de pe lacurile şi iazurile din Botoşani. Cele care nu respectă normele impuse de legislaţie vor fi îngrădite“, a declarat Tamara Ciofu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.


Situaţia iazurilor a intrat şi în atenţia şefilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) care spun însă că nu au remarcat nicio problemă pe bălţi. „Facem şi noi verificări în acest sens. S-au luat probe, însă dacă până acum nu mi-a venit niciun buletin de analize negativ sau cu alte probleme înseamnă că nu avem de ce ne face griji”, a declarat Dora Vasiliu, directorul DSV.

Scăldatul poate
dăuna grav sănătăţii

„Se poate ajunge la afecţiuni benigne cum sunt cele ale pielii, micozele care se pot transmite uşor prin contact interuman. Mai grave sunt afecţiunile aparatului digestiv, precum bolile hepatice severe ca Hepatita de tip A. Se poate contacta chiar şi leptospiroza care apare sezonier în anotimpul secetos în zonele unde se găsesc rozătoare“, a declarat medicul Tamara Ciofu, şeful DSP.

Accident pe malul apei

Săptămâna trecută un tânăr de 29 de ani a fost dus de urgenţă la un spital din Iaşi cu fractură de coloană. Tânărul se scalda într- un iaz de la Hudum şi a vrut să sară în cap, s-a dezechilibrat şi a căzut în apă. Bărbatul ar putea rămâne paralizat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite