Stocul de ser şi faşe de la Urgenţe, gata în trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până şi bolnavii care ajung la Urgenţe vor trebui să-şi plătească perfuziile
Până şi bolnavii care ajung la Urgenţe vor trebui să-şi plătească perfuziile

Falimentul de la „Mavromati“ îi lasă pe urgentişti fără dotările de strictă necesitate. Medicii au consumabile doar cât să le ajungă săptămâna aceasta.

Furnizorii de medicamente au sistat orice livrare către Spitalul Judeţean, până nu-şi recuperează datoriile de 8 milioane de lei. Pacienţii de la „Mavromati“ s-au obişnuit, de peste o lună, să se aprovizioneze cu medicamente şi seringi plătite din propriul buzunar.

De săptămâna viitoare şi la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), care era ferită de criză, va apărea această „modă“. Teoretic, urgentiştii n-ar fi trebuit să sufere din cauza falimentului de la „Mavromati“ pentru că sunt finanţaţi direct de Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Urgenţe Medico-Chirurgicale. Însă contractele semnate de UPU şi „Mavromati“ cu furnizorii de medicamente sunt comune, iar dacă Spitalul Judeţean nu şi-a respectat obligaţiile şi nu a plătit la timp, UPU devine „victimă colaterală“.

Practic, Urgenţele nu mai primesc medicamente, deşi le-au plătit întotdeauna la timp. Medicii se declară neputincioşi. „În momentul în care facem o comandă şi o plată pentru urgenţă, furnizorii îşi opresc banii în contul datoriilor. Nu ne mai dau nici medicamente şi nici materiale sanitare. Această practică este nefirească şi am sesizat chiar şi Ministerul Sănătăţii, însă culmea este că nici nu este pedepsită de lege“, a declarat managerul Spitalului Judeţean, doctorul Cornel Enache. Mai mult, medicii de la „Mavromati“ s-au împrumutat chiar de la UPU cu medicamente şi consumabile când au avut nevoie, fapt care a „subţiat“ şi mai mult stocurile urgentiştilor.

Medicii de la Urgenţe estimează că mai au rezerve pentru maxim trei zile. Ei spun că fac eforturi pentru a debloca situaţia. „Cea mai mare problemă este a serurilor. Acum am achitat o parte din bani către cele două depozite şi aşteptăm un răspuns, cât ne mai lasă fără“, a declarat Mihaela Miler, directorul medical al spitalului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite