Botoşani: Spitalul de Copii, la un pas de a fi blocat de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Spitalul de Copii, la un pas de a fi blocat de medici
Botoşani: Spitalul de Copii, la un pas de a fi blocat de medici

Pediatrii ameninţă că nu vor mai face gărzi de mâine, dacă nu vor primi salariile de merit

Oficialii Ministerului Sănătăţii, care au aflat de revoltă, spun că protestatarii riscă să-şi piardă dreptul de liberă practică.

Revolta medicilor a început vineri, când 12 dintre cadrele medicale şi-au întrerupt activitatea timp de o oră în semn de protest pentru că nu şi-au mai primit salariile de merit de trei luni. Nemulţumirea pediatrilor este cu atât mai mare cu cât colegii lor din celelalte unităţi medicale din judeţ au primit banii la timp. „Peste tot e criză, dar numai pe noi ne-au lăsat fără salariile de merit. Este vorba de 30% din salariu, adică peste 1.000 de lei lunar. Ne-am săturat să muncim gratuit“, a declarat Gabriel Petrovici, medic pediatru Spitalul de Copii Botoşani.


Medicii nu vor să asigure permanenţa în spital


Obligativitatea de a sta de gardă în timpul liber, impusă de conducerea spitalului a fost picătura care a umplut paharul. Medicii sunt decişi să blocheze în totalitate activitatea unităţii dacă managerul spitalului nu îşi dă demisia, iar revendicărilor lor nu sunt soluţionate.


Suntem decişi ca de la 1 noiembrie să nu mai intrăm în gărzi. Să aducă medici din Franţa, Italia sau Germania dacă ei sunt dispuşi să muncească degeaba. Noi nu mai vrem“, a adăugat medicul Gabriel Petrovici.


Instituţia Prefectului, Direcţia de Sănătate Publică, dar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost deja înştiinţate cu privire la protestul medicilor. „Conflictul nostru este legal. Vrem şi noi să ne fie respectat timpul de muncă şi timpul de odihnă. Am protestat pentru că nu vrem ca echipa managerială să ne impună să facem în timpul liber linia de gardă“, a spus medicul Yassin Jaber, preşedintele Sindicatului Medicilor Specialişti. Activitatea spitalului va fi blocată dacă medicii refuză să intre la gărzi. Protestul medicilor îi sperie pe botoşăneni.


Nici nu vreau să mă gândesc ce haos s-ar crea dacă nu vor mai veni medicii la muncă. Ce se va întâmpla cu copiii noştri? Sper să se rezolve situaţia şi să nu se ajungă până aici“, a spus Nicoleta Puflea, agent vânzări. Conducerea Spitalului de Copii consideră ilegal protestul medicilor şi a sesizat Ministerul Sănătăţii.


Au fost reclamaţi la Minister


Am sunat pe secţii. La chirurgie nu era niciun medic, la şcolari niciunul. Un singur medic era pe urgenţe şi un altul la CSM. Noroc că nu au fost cazuri urgente. Este o situaţie neîntâlnită în lume, nu doar în România“, a declarat Livia Mihalache, managerul spitalului. Medicii riscă ridicarea dreptului de liberă practică pe o perioadă determinată direct de către Ministerul Sănătăţii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite