Botoşani: Spitalele fac afaceri ca să achite datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean „Mavromati" riscă executarea silită, dacă nu-şi achită restanţele către CAS.

Spitalul Judeţean „Mavromati" se află în acest moment în capul listei datornicilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani. Cea mai mare unitate medicaleă din judeţ trebuie să restituie CAS 3 milioane de lei. Datoria a apărut după ce mai mulţi medici au codificat greşit o serie de intervenţii. Şefii locali din sistemul de sănătate ameninţă spitalul cu executarea silită mai ales că această creanţă face obiectul unui litigiu. „Încercăm să recuperăm datoria întrucât avem câştig de cauză la Comisia Paritară", a declarat Rodica Huţuleac, şeful CAS Botoşani.

Peste 10.000 de lei trebuie recuperaţi şi de la Maternitatea Botoşani. Corpul de control al CAS a descoperit un stoc impresionat de eritropoetină, un medicament care nu este necesar spitalului, potrivit şefilor din sănătate. Bun de plată este şi Spitalul de Pediatrie, unde au fost codificate greşit aproape 400 de foi de decontare a unor proceduri efectuate în timpul intervenţiilor chirurgicale. Cazul este cercetat de Şcoala Naţională de Statistică şi, în funcţie de rezultatele obţinute, există riscul ca unitatea spitalicească să fie obligată să restituie o parte din fondurile primite de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

Ameninţate cu executarea silită, marile spitale din judeţ avertizează Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate că în conturi nu mai sunt bani.

Soluţii de supravieţuire

Ca să facă faţă crizei, unităţile medicale încearcă să facă rost de bani din servicii auxialiare. Opt unităţile medicale, printre care Spitalul Judeţean, Maternitatea şi Spitalul de Pediatrie, vor să ofere pacienţilor tratamente la domiciliu sau în ambulatoriu. Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe" şi-a deschis anul trecut o bază de tratament, fitness şi înfrumuseţare. Veniturile încasate lunar depăşesc 10.000 de lei, bani care sunt investiţi în aparatură medicală. „Aceasta bază este o soluţie bună de autofinanţare", a declarat Carmen Gavrilaş, directorul Spitalului de Recuperare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite