Spaţii comerciale închiriate pe doi lei în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii spaţiilor comerciale sunt mulţumiţi dacă potenţialii clienţi sunt de acord să achite lunar o sumă care să acopere cheltuielile de întreţinere şi impozitul către stat.

Sectorul închirierilor de pe piaţa imobiliară din Botoşani este aproape blocat, spun specialiştii. În toate zonele oraşului, trecătorii pot observa pe vitrine sau pe uşile de intrare de la parter anunţuri care informează că spaţiul respectiv este „de închiriat“. Zecile de clădiri libere nu-şi găsesc, însă, chiriaşi.
De aceea, proprietarii au început să vină cu oferte care până anul trecut erau de neconceput. Claudiu Colescu este patronul unui lanţ naţional de magazine de mobilă. Unul dintre magazinele sale  se află la etajul Complexului Junior, din centrul Botoşaniului.


Chirie redusă de la 20 la 3  euro pe metrul pătrat


În momentul în care a vrut să închidă pentru că nu mai făcea faţă cheltuielilor, proprietarul spaţiului i-a scăzut chiria de la 20 la 3 euro pentru metrul pătrat. „Practic, mi-a propus să râmân în spaţiu cu o chirie modică care să acopere cheltuielile cu utilităţile şi impozitele către stat şi primărie. Sunt peste tot spaţii goale şi nu este niciun fel de problemă să găseşti oricând o altă locaţie. Şi mie mi-au scăzut vânzârile foarte mult. Sunt la 30% din cât aveam în 2007, aşa că nu mai pot plăti chirii mari“, a declarat Claudiu Colescu.

Administratorii agenţiilor imobiliare au, la rândul lor, foarte mult de suferit. Singurele tranzacţii imobiliare din care se mai câştigă bani în Botoşani sunt cele cu terenuri agricole şi păduri.

Străinii fac legea pe piaţa imobiliară


„Totul e mort. Vând câte două apartamente într-o lună şi asta în condiţiile în care preţurile sunt la jumătate faţă de 2008. Acum supravieţuim din vânzarea terenurilor agricole şi pădurilor care de regulă sunt cumpărate de cetăţeni străini“, a declarat Cornel Timofte, patronul unei agenţii.

Agenţii imobiliari apreciază că cel puţin 30% din terenurile agricole din judeţ au fost cumpărate de cetăţeni străini, de regulă italieni, francezi şi germani. Occidentalii plătesc câte 700 de euro pe hectar, iar terenul îl lasă spre folosinţă fostului proprietar sau îl dau în arendă.

În schimb, ca proprietari, ei primesc de la stat subvenţii de 100 de euro la hectar, aşa că în cel mult şase ani reuşesc să-şi amortizeze investiţia.

Apartamentele vechi, singurele care se mai dau
Aproape 100 de apartamente nou-construite în Botoşani nu-şi găsesc cumpărători. Investitorii sunt dispuşi să vândă o garsonieră de 40 de metri pătraţi la mansardă şi cu 20.000 de euro, dar tot nu găsesc clienţi. Singurele locuinţe care se mai vând sunt cele din blocurile ridicate înainte de 1989, unde un apartament cu trei camere ajunge acum la 50.000 de euro, în condiţiile în care anul trecut preţul era dublu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite