Şomerii de peste 45 de ani, ocoliţi de patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza vârstei înaintate, mulţi ajung să lucreze ca zilieri. Statul a alocat trei milioane de lei pentru firmele care dau locuri de muncă şomerilor mai în vârstă, însă banii stau necheltuiţi.

Potrivit reprezentanţilor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), 140 de agenţi şi societăţi economice au depus dosare pentru a angaja 50 de absolvenţi de studii medii şi superioare şi 200 de persoane peste 45 de ani. Ceea ce înseamnă foarte puţin pentru cei 1.000 de absolvenţi şi 6.000 de şomeri cu vârsta peste 45 de ani, aflaţi în evidenţele AJOFM. Matematic, reprezintă 5% în cazul absolvenţilor şi 3% în cazul şomerilor.

„De lucru, numai vara“

Dacă tinerii îşi mai găsesc un serviciu, şomerii mai în vârstă sunt disperaţi. „Eu lucrez în construcţii de când mă ştiu. Niciodată nu am avut un loc de muncă mai mult de doi ani de zile după Revoluţie. Am sperat ca facilităţile pe care le acordă statul să-mi rezolve problema, însă eu tot numai pe timpul verii îmi găsesc de muncă“, a declarat Constantin Tincu (51 de ani), şomer.

Femeile aflate în această categorie de vârstă spun că numeroşi angajatori nici nu mai stau de vorbă cu ele când află câţi ani au. „Am aplicat online la o firmă care angaja colaboratori în Botoşani. M-au sunat şi mi-au zis ce am de făcut. Dar, când le-am spus că am 43 de ani mi-au promis că mă vor mai suna, dar n-au mai făcut-o niciodată“, a povestit Irina Mareş, şomeră.

Patronii firmelor susţin că încurajările financiare ale statului sunt tentante, dar precizează că nu pot garanta asigurarea unei perioade minime de doi ani pentru şomerul angajat. „Noi nu avem siguranţa că vom reuşi să-i oferim acelui om postul pentru o perioadă de minim doi ani. Nu ştim cum ne vom descurca mâine, dar peste doi ani?“, ne-a declarat Bogdan Bingher, administratorul unei societăţi de construcţii.

Peste 11.000 de şomeri

Potrivit legii, societăţile care angajează şomeri peste 45 de ani beneficiază de contravaloarea salariului minim pe economie timp de un an, cu obligaţia de a menţine salariatul pe o perioadă de doi ani. Facilităţi sunt şi în cazul angajării tinerilor care au terminat un liceu sau o facultate.

„Pentru absolvenţi, firmele vor beneficia de scutiri la plata contribuţiilor datorate la bugetul fondului pentru ajutorul de şomaj pe o perioadă de 12 luni, cu obligativitatea menţinerii raporturilor  de muncă pe o perioadă de trei ani“, a precizat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În cazul şomerilor cu studii superioare, agenţia contribuie cu un sprijin financiar de 750 de lei pe o perioada de 12 luni. La nivelul judeţului, sunt înregistraţi peste 11.000 de şomeri.

Oferta AJOFM Botoşani
AJOFM are înregistrate în acest moment peste 50 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor, 6 locuri în domeniul confecţiilor şi 7 locuri de muncă pentru persoane atestate să lucreze în saloane de coafură şi înfrumuseţare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite