Şoferii încep războiul cu radarele invizibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile aparate radar se declanşează în ultimul moment şi nu pot fi detectate în timp util
Noile aparate radar se declanşează în ultimul moment şi nu pot fi detectate în timp util

Poliţiştii botoşăneni primesc astăzi zece aparate de ultimă generaţie, care-i depistează pe vitezomani. Radarele-minune nici n-au ajuns pe străzi, că unii conducători auto au găsit deja soluţii pentru a le fenta în trafic.

Oficial, noile aparate radar ar trebui să fie infailibile. Ele se activează abia în ultimul moment, iar vitezomanii le „văd“ prea târziu. „Detectoarele radar devin ineficiente întrucât în momentul detectării undei radar, deja autovehiculul care a depăşit viteza legală este înregistrat“, a explicat Eduard Iacob, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere.

După anunţul poliţiei care se mândrea cu noile echipamente, internetul s-a umplut cu anunţuri de vânzare a echipamentelor de bruiaj. Fabricate majoritatea în Statele Unite, acestea costă 500 de euro, însă afaceriştii de pe net fac reducere până la 300 de euro la comenzile „serioase“, de până la 20 de bucăţi.

Maşina dotată cu echipamente de bruiaj este înregistrată pe radar doar cu viteza legală, sau afişează un cod de eroare. Poliţiştii atenţionează însă că şoferii care folosesc aceste dispozitive riscă dosare penale. „Controale se desfăşoară şi în prezent, pentru că deţinerea oricărui dispozitiv de bruiaj a aparatului radar este interzisă prin lege“, a adăugat Iacob. Există însă şi echipamente anti-radar perfect legale şi foarte căutate de şoferi.

Staţiile, la mare căutare

Botoşănenii au epuizat deja stocurile de staţii emisie-recepţie din magazinele specializate din oraş. Cu ajutorul lor, şofe rii se pot anunţa între ei despre prezenţa echipajelor de poliţie pe traseu, inclusiv a celor dotate cu radare „invizibile“.

„Am dat 250 de lei pe staţie. Are o rază de acoperire de cinci kilometri şi pot comunica cu orice şofer care are o staţie asemănătoare şi care se află în apropiere. În momentul în care te întâlneşti cu o maşină dotată cu staţie, întrebi dacă este echipaj radar pe traseu, iar colegul de trafic te informează asupra localităţii unde este montat acesta. Cel mai dificil este în weekend, când nu circulă maşinile de mare tonaj, care toate sunt dotate cu astfel de staţii“, a declarat Andrei Drob.

Codul şoferilor vitezomani
Cea mai eficientă metodă de a evita echipajele radar rămâne semnalizarea cu luminile de întâlnire. În zona Moldovei, metoda este folosită de ani buni. Şoferii de autocare au îmbunătăţit-o, iar după semnalele luminoase îţi arată cu ajutorul degetelor şi în a câta localitate de pe traseu dai peste radar. Aceste semnale nu sunt valabile şi în alte regiuni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite