Botoşani: Societatea Termica, la un pas de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Societatea Termica, la un pas de blocaj
Botoşani: Societatea Termica, la un pas de blocaj

Regia a început să bată la uşile clienţilor cu facturi neachitate şi speră ca din aceste încasări să plătească o parte dintre restanţe.

Termica trece printr-o situaţie foarte dificilă din cauza datoriilor foarte mari către firmele care o aprovizionează cu gaz şi apă. Conducerea societăţii recunoaşte că în cazul în care nu va achita măcar o parte din debite, Termica nu va mai primi nici gaz, lucru care poate duce la oprirea apei calde în oraş.

„Sperăm să putem face plăţi în mod continuu furnizorului de gaz, la care am acumulat o restanţă de aproape 17 milioane de lei. Demersul de a ne ocupa noi de încasarea facturilor de la populaţie nu este unul întâmplător. În condiţiile în care nu va fi un ritm normal de încasare a banilor, există un pericol real să intrăm în blocaj“, a precizat Ion Diaconu, directorul general al Termica. Totuşi, în cazul în care Termica va rămâne fără gaz pe perioada iernii, regia va putea să asigure căldură cu ajutorul stocului de păcură. „Am achiziţionat 3.000 de tone de păcură pe care o vom plăti eşalonat din ianuarie 2010. În plus, mai avem 13.500 de tone de păcură la rezerva de stat. În cazul în care nu vom beneficia de gaz, putem funcţiona pe păcură“, a spus directorul regiei de termoficare.

Locatarii, indiferenţi faţă de problemele regiei
Totuşi, soluţia ar fi mult mai costisitoare pentru că gazul este mai ieftin decât păcura, lucru care se va simţi în facturile către populaţie.Botoşănenii consideră că fără o investiţie majoră care să ducă la diminuarea facturilor, Termica nu are viitor.

„De aproape 20 de ani Termica este în criză. Dacă nu vor investi bani şi nu se va ajunge ca facturile la căldură să fie rezonabile, acest sistem nu are nicio şansă. Am văzut că în străinătate s-a revenit la sistemul centralizat de încălzire, dar acolo s-a investit şi plăteşte cât consumă, nu şi pierderile firmei ce asigură încălzirea“, ne-a spus Constantin Ciobanu, inginer.

Botoşănenii au de plătit 18 milioane de lei

Termica ar putea achita o parte din datoriile la apă şi gaz dacă ar încasa restanţele de la populaţie. „Datoriile asociaţiilor către Termica ajung la circa 9 milioane de lei, la care se mai adaugă încă pe atât penalităţi. Ne aşteptam ca în timpul verii această restanţă să fie diminuată, dar nu a fost aşa şi suntem obligaţi să luăm măsuri“, a afirmat Ion Diaconu, directorul general al Termica.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite