Socar Petroleum intră în Europa printr-o firmă cumpărată din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan „SOCAR Petroleum"   a achiziţionat 90% din acţiunile firmei botoşănene Romtranspetrol, patronată de soţii Iulian şi Doina Berescu.

Romtranspetrol : 14 benzinării şi datorii de 29 milioane lei

Firma Romtranspetrol are o vechime de peste zece ani pe piaţa de produse petroliere şi a fost mulţi ani un important partener al Companiei Rompetrol. În prezent firma botoşăneană deţine 14 benzinării în jdueţele  Neamţ, Suceava, Iaşi şi Botoşani, dar şi o importantă flotilă de cisterne destinate transportului de produse petroliere.  În ultimii doi ani, mai ales după ce a fost vândută Compania Rompetrol, firma botoşăneană a început să înregistreze pierderi financiare însemnate. De la o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2008, Romtranspetrol  a ajuns la 9,5 milioane euro în 2009. Deasemeni firma botoşăneană a ajuns să aibă datorii de 29,1 milioane lei, mai ales către bugetul de stat.  

image

Preţul tranzacţiei este strict secret

Determinaţi de aceste pierderi financiare, soţii Berescu au decis să vândă firma pentru a-şi plăti datoriile acumulate. Potrivit contractului încheiat cu SOCAR Petroleum, suma tranzacţiei nu poate fi făcută publică, însă se presupune că este vorba de peste 7 milioane de euro, sumă care ar acoperi datoriile Romtranspetrol. „ Nu vă pot spune despre ce sumă este vorba întrucât am convenit asupra clauzei de confidenţialitate cu partenerii noştri azeri. Pot însă să vă spun că negocierile au durat un an de zile şi au necesitat numeroase deplasări în  Azerbaidjan şi Ucraina. Un an de zile am făcut naveta. Romtranspetrol este singura firmă din Europa cumpărată de SOCAR Petrolium. Eu am rămas cu 10% din acţiuni şi atât eu cât şi soţul meu vom rămâne în echipa de conducere a companiei. SOCAR Petroleum îşi va dezvolta afacerile în Europa prin firma noastră care va fi rebreduită şi dezvoltată la nivel naţional.  Prima benzinărie deschisă sub brandul SOCAR va fi inaugurată în Botoşani, la începutul lunii mai. La inuagurare va fi prezent tot staful SOCAR Petrolium", a spus Doina Berescu.

SOCAR Petroleum,  companie importantă pe piaţa petrolieră

image

Preluarea Romtranspetrol s-a făcut, indirect, într-un mod extrem de discret,  prin intermediul firmei olandeze Becrux Investments & Finance B.V, persoana împuternicită de azeri pentru parafarea tranzacţiei fiind Hamza Karimov, reprezentantul Socar în România. Pentru început, azerii doresc să modernizeze cele 14 benzinării şi să deschidă alte zece staţii mobile prin dezvoltarea unui model de franciză cu parteneri români. SOCAR Petroleum este unul dintre principalii investitori ai proiectului gazoductului „AGRI" , care va transporta gaze naturale către Europa din  Azerbaidjan prin Georgia şi România.  Deasemeni, compania este una dintre cele mai importante în domeniul petrolier din fostul spaţiu ex-sovietic.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite