Botoşani: Florin Melinte: Şlefuitorul de talente în atletism (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Florin Melinte: Şlefuitorul de talente în atletism (PORTRET)
Botoşani: Florin Melinte: Şlefuitorul de talente în atletism (PORTRET)

Cumnatul Doinei Melinte s-a axat în cei peste 30 de ani de carieră pe descoperirea de campioni în atletism. Acum remarcă lipsa condiţiilor pentru performanţă.

Florin Melinte este unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de atletism, prin mâna lui trecând mii de sportivi, unii dintre ei devenind ulterior campioni. Originar din Suceava, acesta s-a mutat cu familia la Botoşani în 1968. Aici a început să practice atletismul.

Fratele său, care era cu doi ani mai mare decât el, practica atletismul şi, la un moment dat, s-a organizat un concurs în parc. „Am mers să-l văd şi pentru că eram în trening am hotărât să alerg şi eu. Am câştigat concursul, după care m-am înscris la grupa lui nea Dochi, cum îi spuneam noi antrenorului Irimia Adochiţei”, şi-a amintit Florin Melinte.

În 1972 a fost admis la Institutul de Educaţie Fizică la Bucureşti şi a continuat să practice atletismul încă patru ani. După terminarea facultăţii a devenit antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Botoşani unde, pentru doi ani, a fost şi director. Apoi a condus Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, după care a ajuns profesor la Liceul cu Program Sportiv, unde lucrează şi în prezent. A muncit foarte mult cu copii de până în clasa a VIII-a. „Şi acum când merg pe stradă şi văd un copil cu picioarele lungi care are calităţi fizice, îl opresc şi-l întreb dacă nu vrea să practice atletismul. Astfel am găsit mulţi copii. Am descoperit la ţară foarte multe telente, care ulterior au confirmat, devenind campioni”, spune antrenorul.

Florin Melinte are performanţe şi la nivelul juniorilor, ultimul exemplu fiind Andreea Arsine, campioană naţională în proba de 10.000 de metri. Antrenorul se înrudeşte cu campioana Olimpică, Doina Melinte. Mai precis, cei doi sunt cumnaţi, sportiva fiind căsătorită cu fratele lui Florin Melinte. „Fratele meu a predat la Facultatea de Educaţie Fizică. Acolo a avut-o studentă pe Doina, pe care a antrenat-o şi cu care ulterior s-a căsătorit”, susţine Florin Melinte. Antrenorul este dezamăgit de autorităţile locale care nu se implică în ajutorarea atletismului.

Specializat pe probe tehnice, cum ar fi săritura în lungime sau triplusalt, acesta susţine că în momentul de faţă nu mai are unde să-şi pregătească elevii. „Nu mai avem sector pentru lungime şi triplu salt, pentru aruncarea greutăţii şi nici măcar groapă de apă pentru obstacole. Sunt probe din atletism pe care nu ai unde să le practici la Botoşani. Încercăm la Liceul Sportiv să amenajăm sectoare pentru aruncări şi sărituri, dar sunt improvizaţii”, încheie antrenorul botoşănean. 

Profil
Născut. 17 martie 1953, Rădăuţi Suceava.
Studii. Institutul de Educaţie Fizică Bucureşti.
Familie. căsătorit, o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi viitorul atletismului românesc?
Din păcate performanţele pe plan internaţional sunt din ce în ce mai puţine şi, dacă nu se va interveni, vom ajunge să nu contăm la Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice. Este clar că atletismul românesc este în regres. Nu era competiţie internaţională unde să nu obţinem măcar o medalie în probele de 800 sau de 1.500 de metri. Acum ne bucurăm dacă luă o medalie la un concurs. 
Mai există interes pentru practicarea atletismului?
Mai sunt copii care vin către atletism, dar nu mai e acelaşi interes din partea lor, chiar dacă în prezent se câştigă destul de mulţi bani pentru un copil de 14-15 ani.

Ce-i place
În afară de atletism, antrenorului îi mai plac fotbalulul, canotajul, boxul şi luptele. „De asemenea, îmi plac foarte mult excursiile, în special la munte, şi ieşirile în aer liber”, spune Florin Melinte.
Ce nu-i place
Pe antrenor îl deranjează faptul că prietenii de odinioară s-au schimbat mult. „Înainte de 1989 eram un grup unit, după antrenamente mergeam împreună la masă, la o bere, dar după, mulţi s-au schimbat“, declară  Florin Melinte.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite