Sinistraţii din Dorohoi, blocaţi printre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele necesare pentru reconstrucţia caselor distruse în urmă cu trei luni de inundaţii întârzie din cauza birocraţiei. Dorohoienii se tem că iarna îi va prinde sub cerul liber. Între timp, zeci de familii refuză strămutarea pe noile amplasamente.

După aproape trei luni de la inundaţiile care au distrus municipiul Dorohoi, sinistraţii încă mai trăiesc printre ruine, moloz şi noroaie. Iarna bate la uşă şi trebuie reconstruite din temelii 300 de case dărâmate de apele din vară.

Alte aproape 100 de locuinţe au nevoie de reparaţii capitale. Statul întârzie însă să distribuie materialele de construcţie, iar sinistraţii sunt disperaţi că n-au nici măcar acoperiş pe case.

Gheorghe Popa este unul dintre sutele de dorohoieni pe care statul i-a obligat

să-şi refacă singur locuinţa distrusă la inundaţii. Bărbatul de 56 de ani nu se teme de muncă. Ba chiar şi-a mobilizat întreaga familie pentru a-şi reface gospodăria.

„Se distruge tot ce am muncit până acum“

Cu soţia şi cei 11 copii, 9 dintre ei minori, munceşte cot la cot ca iarna să nu-i prindă sub cerul liber. De o săptămână bate pasul pe loc în lipsa materialelor de construcţie şi nici bani nu are pentru a continua lucrările. „N-am tablă de pus pe casă şi nici materiale pentru finisaje. Bate vântul prin pereţi şi plouă în casă. Se distruge tot ce am muncit până acum dacă nu ne dau mai repede materialele. Şi aşa e târziu“, a spus bărbatul care se înghesuie de trei luni cu cei 11 copiii într-o bucătărie de 6 metri pătraţi. Şi mai disperaţi sunt sinistraţii ale căror case trebuie reconstruite din temelii.

Oamenii nu cred că cele 300 de case vor fi gata până la Crăciun. „Până acum trebuia ridicată la roşu ca finisajele să le facem într-o lună. Abia am reuşit să facem fundaţia. Nu cred că voi termina casa în două luni“, a spus Viorel Ciobanu, sinistrat.

Autorităţile locale dau vina pe birocraţie pentru întârzierea materialelor. „Încă nu s-a semnat contractul cu Bursa Română de Mărfuri. Sperăm ca săptămâna viitoare să vină materialele lemnoase şi tabla“, a declarat Dorin Alexandrescu, primarul Dorohoiului, care trebuie să identifice 200 de hectare de teren pentru strămutarea a 40 de familii ale căror case nu mai pot fi reconstruite pe vechile amplasamente.

Numai realizarea proiectelor durează o lună dacă sinistraţii acceptă oferta primăriei. Peste 80% din sinistraţi nici nu vor să audă de strămutare şi vor să-şi ridice casele în zonele inundabile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite