Sinistraţii de pe Prut, loviţi şi de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile europene pot fi cheltuite doar dacă locuinţele sunt refăcute pe vechiul amplasament. Dar satul a fost strămutat, tocmai ca să nu mai fie inundat, iar banii trebuie returnaţi.

Autorităţile judeţene au cerut sprijin Uniunii Europene pentru ajutorarea sinistraţilor din localitatea Rădăuţi-Prut, măturată de ape în urmă cu doi ani. Au fost alocate două milioane de euro nerambursabile, care au intrat în conturile CJ încă de  toamna trecută. Însă, prevederile ghidului european de finanţare au blocat banii în conturi. „Europenii ne cer să cheltuim banii pentru refacerea locuinţelor distruse de viitură, dar pe vechile amplasamente. Noi am fost nevoiţi să strămutăm satul pentru că zona este inundabilă“, a spus Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ Botoşani. Din cauza acestor prevederi, banii europeni nu au fost cheltuiţi.


În localitatea Rădăuţi-Prut nu este măcar un metru de drum asfaltat. Podurile sunt distruse, iar localitatea este ruptă în două. Bugetul Primăriei pe acest an este de 3,5 milioane de lei, din care 800 de mii de lei sunt alocate refacerii drumurilor. „Cu banii ăştia putem pune doar piatră pe drumuri ca să le putem folosi. Nu avem deloc astfalt în sat de doi ani şi nici poduri bune. Ni s-a promis ajutor financiar, dar atât“, a spus Gheorghe Uta, viceprimarul localităţii Rădăuţi-Prut.

De vină, birocraţia
În această situaţie s-a ajuns din cauza unor neînţelegeri în întocmirea proiectului pe baza căruia au fost alocaţi banii. Specialiştii botoşăneni au făcut documentaţia fără a ţine cont de necesitatea strămutării localităţii.

Astfel, pe masa inspectorilor europeni au sosit acte potrivit cărora casele distruse vor fi refăcute pe vechiul amplasament. În consecinţă, banii au fost eliberaţi cu condiţia de a se respecta vechile locaţii. Numai că satul a fost strămutat, deci nu s-au mai menţinut vechile amplasamente, iar prevederile Ghidului de finanţare împiedică utilizarea banilor în alte scopuri.

În aceste condiţii, cel mult 30% din banii europeni ar putea fi cheltuiţi doar pe refacerea podurilor. Restul trebuie returna până în luna octombrie dacă autorităţile nu vor obţine o derogare privind utilizarea lor în alte scopuri decât cele prevăzute de ghidul de finanţare.

130 de case au fost măturate de puhoaie
Pe 26 iulie 2008, localitatea Rădăuţi-Prut a fost ştearsă de pe hartă. O viitură venită de pe Prut a măturat în câteva ore localitatea. 130 de case au fost complet distruse de puhoaie. Mii de hectare de culturi agricole, dar şi 40 de poduri şi podeţe au fost înghiţite de ape. Statul român le-a acordat sinistraţilor materiale de construcţie în valoare de 70.000 de lei/familie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite