Serul contra porcinei, o necunoscută pentru medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare au primit ieri un transport cu aproape 15.000 de doze de vaccin. Şeful Sanepid nu este convins că va accepta imunizarea, mai ales că prospectul nu arată care sunt contraindicaţiile. 

Un transport cu  14.250 de doze de vaccin antigripal, păzit de trupele speciale, poliţişti, pompieri şi jandarmi, a ajuns ieri după-amiază la Sanepid Botoşani. Zeci de localnici s-au adunat în jurul instituţiei să vadă cum arată ultra-mediatizatul antidot Cantgrip, produs zilele trecute la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.  În lipsa organizării, tirul frigorific nu a putut să îşi facă loc printre maşinile parcate haotic şi a blocat circulaţia.


Sub paza strictă a poliţiştilor din trupele de intervenţie, angajaţii Sanepid au descărcat cutiile şi le-au depozitat în frigiderele vechi ale instituţiei. „Nu s-a ştiut exact ora la care vine transportul şi nu am putut să degajăm zona din timp“, s-au scuzat oficialii Sanepid.


Vaccinul, secret de stat


Până la sosirea convoiului, responsabilii locali cu sănătatea nu ştiau cum se numeşte produsul şi din ce este realizat. Nici despre pregătirile privind vaccinarea populaţiei nu au putut oferi prea multe detalii. „Am format echipele, avem instrumentarul medical pregătit. Vom începe vaccinarea imediat ce vom afla mai multe detalii despre produs“, a spus doctorul Ecaterina Chihaia, şefa Sanepid. Broşura care însoţeşte vaccinul antiporcină Cantgrip nu conţine informaţii despre posibilele contraindicaţii, spun medicii botoşăneni, care cred că vor afla pe propria piele reacţiile adverse.


„Nu sunt contraindicaţii ceea ce, cred, este de bine. Chiar sunt curioasă dacă vor apărea reacţii adverse“, a spus şeful Sanepid, care nu ştie însă dacă îşi va administra acest vaccin. „Este problema mea dacă mă vaccinez. Nu vă pot răspunde la această întrebare până nu studiez produsul“, a mai spus Ecaterina Chihaia, şefa Sanepid. Primii imunizaţi împotriva noii gripe vor fi angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Mâine, Direcţia de Sănătate Publică va distribui primele doze de vaccin antigripal medicului instituţiei care, în prezenţa unei echipe de la Sanepid, va face la cerere primele vaccinări.


Campania va continua zilele următoare cu imunizarea angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Prefecturii, dar şi ai celor din spitalele din judeţul Botoşani. O persoană a murit, iar alte 160 au contactat virusul A H1N1 în ultimele două săptămâni în judeţul Botoşani. 


Doze cu ser insuficiente
Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului doar 14.250 de doze de vaccin împotriva gripei porcine. Numărul este cu mult mai mic decât în alte judeţe din ţară, care au înregistrat de zece ori mai puţine cazuri de îmbolnăviri. Reprezentanţii Institutului Cantacuzino, care au însoţit ieri convoiul, dau asigurări că numărul dozelor va creşte. „Ştim că sunt puţine, dar numărul va fi suplimentat. Aceasta este doar o primă tranşă de vaccinuri“, au explicat oficialii Institutului Cantacuzino.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite