Şeful de la AJOFM dărâmă zidul clădirii pentru un frigider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Şologan, şeful AJOFM Botoşani, este decis să dea jos peretele, indiferent de costuri
Sorin Şologan, şeful AJOFM Botoşani, este decis să dea jos peretele, indiferent de costuri

Frigiderul ar urma să fie folosit la un laborator de patiserie pentru recalificarea şomerilor în meseria de cofetar.

Şefii Agenţiei pentru Formarea şi Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani se chinuie să găsească o soluţie convenabilă pentru a băga în sediu un frigider înalt de peste doi metri şi în greutate de o tonă. Aparatul frigorific ar trebui folosit în cadrul laboratorului de patiserie înfiinţat în cadrul instituţiei, dar este prea mare pentru a fi introdus pe uşă sau pe geam. Singura soluţie viabilă ar fi dărâmarea unuia dintre zidurile clădirii, proaspăt consolidate de altfel, cu fonduri totale de peste 2 milioane de lei.

Gaura în zid: 1.000 de euro
„În momentul refacerii sediului nu erau venite echipamentele. Acum trebuie un studiu de fezabilitate să vedem cât ne costă aceste modificări. Nu avem altă soluţie. Echipamentele sunt utile, dar nu pot fi altfel folosite. Doar aşa venim în sprijinul şomerilor care se pot califica în domenii aflate la mare căutare“, a declarat Sorin Şologan, director al AJOFM Botoşani.


Costurile cu dărâmarea peretelui sunt estimate de constructori la 1.000 de euro. La această sumă se mai adaugă şi lucrările de modificare a reţelei electrice, întrucât frigiderul buclucaş şi celelalte echipamente funcţionează la o tensiune de 380 volţi. „Numai modificarea reţelei electrice ajunge la 4.000 de lei. Dărâmarea şi reconstruirea peretului încă vreo 5.000 de lei. Nu ştiu dacă merită toate aceste investiţii pentru un frigider“, a spus Daniel Herghelegiu, reprezentant al unei firme de construcţii. Conducerea AJOFM se străduieşte de mai multă vreme să pună bazele unui laborator pentru calificarea şomerilor în meseriile de cofetar-bucătar şi patiser, mai ales că oferta de locuri de muncă în acest domeniu este bogată în statele europene.


Cel puţin 30 de şomeri aşteaptă începerea cursurilor, care ar trebui să aibă loc în laboratorul amenajat într-o clădire a agenţiei de pe strada Colonel V. Tomoroveanu. Uniunea Europeană a donat deja echipamente profesionale în valoare de 10.000 de lei pentru pregătirea cursanţilor.

Şomerii vor laborator
Pe lângă frigider, agenţia a mai primit un malaxor pentru aluaturi şi un aparat pentru coacerea produselor de patiserie. Tot echipamentul de ultimă generaţie zace în clădirea Centrului pentru Pregătire Profesională al AJOFM. În ciuda cheltuielilor, conducerea de la AJOFM a început demersurile pentru amenajarea laboratorului de patiserie, motivată de lipsa unui spaţiu care să permită şomerilor să se perfecţioneze.


„Avem contracte de colaborare cu patiserii din oraş, unde trimitem cursanţii să facă practică. Un laborator propriu i-ar ajuta pe şomeri, care ar învăţa să lucreze cu echipamente utilizate în patiseriile şi cofetăriile din UE“, a mai spus directorul AJOFM.


Ideea este agreată de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Peste tot se caută patiseri şi cofetari. Este o meserie bine plătită în străinătate şi vreau să urmez aceste cursuri“, a spus Ionela Butnariu, unul dintre şomerii înscrişi la cursurile de reconversie profesională din cadrul AJOFM. 

Produsele vor fi livrate la cantină
Laboratorul de patiserie ar putea deveni funcţional din vara acestui an dacă şefii de la AJOFM vor reuşi „să câştige lupta“ cu frigiderul uriaş şi să doteze spaţiul. Produsele făcute de cursanţi aici ar putea ajunge la Cantina de Ajutor Social.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite