Botoşani: Salvarea, acuzată că face taximetrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de servicii medicale nu au fost decontate pe motiv că sunt ilegale

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că ambulanţa este folosită de multe ori nejustificat. De partea cealaltă, angajaţii se simt victimele unui experiment informatic.

Urgenţe medicale false şi deplasări inutile, asta a descoperit comisia de control la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), după doar o zi de verificări. Comisia, alcătuită din  reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Casei Judeţene de Asigurări de  Sănătate (CJAS), va verifica pe parcursul acestei săptămâni modul în care au fost cheltuite fondurile, situaţia deplasărilor şi serviciile efectuate.


Verificările de ieri au arătat că serviciile anulate de CJAS erau raportate ca urgenţe de gradul zero, la care ar fi trebuit să meargă echipajul format din asistent şi medic, dar, în realitate, la intervenţii s-a deplasat doar şoferul ambulanţei.


Două maşini
pentru acelaşi bolnav


Vin şi-mi raportează urgenţe medico-chirurgicale efectuate cu ambulanţe numai cu şofer. Dacă şoferii pot rezolva astfel de urgenţe, nu ştiu de ce mai au nevoie de medici. Dacă nu sunt raportări corecte, normal că le respingi. Ei fac maxi-taxi şi eu trebuie să le plătesc urgenţe medico-chirurgicale?”, a declarat Rodica Huţuleac, directorul CJAS Botoşani. Instituţia condusă de aceasta nu a decontat luna trecută 140 de servicii medicale în valoare de peste 50.000 de lei.


Numai luna trecută, ambulanţa a fost trimisă de trei ori într-o zi în localitatea Truşeşti pentru un bolnav care suferea de retenţie acută de urină în condiţii în care, spun şefii Casei, problema medicală se putea rezolva uşor prin aplicarea unei sonde. Numai pentru aceste deplasări, CJAS trebuia să deconteze aproape 1000 de lei.


,,Legea spune că ambulanţa trebuie să se ocupe de un bolnav până la capăt. De când îl preia şi până la internare. La noi, o ambulanţă preia bolnavul şi îl duce la spital, iar dacă acesta trebuie dirijat către altă secţie este chemată altă maşină. Asta înseamnă cheltuieli inutile”, a adăugat şeful CJAS. Controlul va continua şi în zilele următoare, rezultatele fiiind anunţate sâmbătă.

Înglodaţi în datorii

Reprezentanţii SJA dau vina pe Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), un program al cărui scop este raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către CJAS. ,,Sistemul este făcut în aşa fel încât să nu fie cheltuiţi bani pe timp de criză. Fără deconturi nu ne putem plăti furnizorii şi avem mari probleme financiare”, susţin reprezentanţii SJA.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite