Salcia energetică, pusă pe foc la Modern Calor Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul CET din Botoşani va fi adaptat pentru a putea arde şi bio-combustibil care nu emite noxe. Pentru a obţine materia primă, furnizorul de energie termică planifică să cumpere 2.000 de hectare de teren mlăştinos, pe care să se cultive salcie.

Societatea de termoficare intenţionează să adapteze noua centrală termică, ce urmează să fie montată în locul CET-ului, pentru a putea folosi alternativ şi bio-combustibili solizi.
Directorul general de la Modern Calor studiază posibilitatea să folosească pe viitor salcie energetică drept combustibil.

„Pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru o iarnă ar trebui în primul rând ca municipalitatea să cumpere 2.000 de hectare de teren mlăştinos pe care să plantăm salcie energetică. În maxim doi ani salcia poate fi recoltată şi folosită. Are un randament foarte mare şi în ţările din vest este folosită la scară largă. Am primit chiar o ofertă de la firmă din Timişoara care se ocupă de astfel de plantaţii“, a declarat Ioan Diaconu, directorul de la Modern Calor.

Căldura „de salcie“, ieftină şi nepoluantă

Salcia energetică este o sursă alternativă de energie asemanatoare combustibililor fosili de genul cărbuni, păcură sau petrol. Marea diferenţă este că emisiile poluante eliberate în atmosferă în urma arderii sunt aproape de zero. Municipalitatea a luat foarte în serios această soluţie, mai ales că societatea de termoficare, care este în subordinea Consiliului Local, ar putea să obţină prin implementarea acestui proiect şi o subvenţie de la Uniunea Europeană constând în certificate verzi.

„Trebuie să ne gândim pentru viitor şi să avem în vedere că preţurile combustibililor convenţionali sunt în continuă creştere din cauza resurselor tot mai reduse. Ideea este de a ne produce singuri materie primă din salcia energetică pentru a scoate un preţ cât mai mic la gigacalorie şi la energia electrică produsă de noua centrală. De preferat este să găsim un fermier care deţine terenul necesar şi care totodată este dispus se ocupe de plantaţie. Încă mai studiem această variantă“, a spus primarul Cătălin Flutur. Plantarea unui hectar de teren cu salcie energetică costă aproximativ 1.700 de euro.

Gigacaloria, cu 60% mai ieftină

Aceasta investiţie se face însă o singură data, iar durata de exploatare este de 25-30 de ani. Producţia medie la hectar este de 30-40 de tone. Modern Calor produce în prezent gigacalorie cu 180 de lei şi se are în vedere ca din 2013, după finalizarea lucrărilor la noul CET, preţul să se reducă cu cel puţin 60%.
Mai mult, municipalitatea intenţionează să folosească curentul electric produs de Modern Calor pentru iluminatul public al oraşului şi pentru alimentarea cu energie a instituţiilor publice subordonate Consiliului Local.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite