Sală de lectură pentru orbi la Mediatecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele Daisy sunt testate de angajaţii Bibliotecii Judeţene
Aparatele Daisy sunt testate de angajaţii Bibliotecii Judeţene

Nevăzătorii din Botoşani au la dispoziţie de acum echipament special pentru a putea citi. Două aparate speciale pentru lectură au fost donate Bibliotecii „Mihai Eminescu“ de către o fundaţie din Focşani.

Peste 3.000 de nevăzători din judeţul Botoşani vor avea, de săptămâna viitoare, şansa să lectureze zeci de cărţi din literatura română şi străină. Prin intermediul unei donaţii, făcute de o fundaţie umanitară din Focşani Bibliotecii „Mihai Eminescu“ din Botoşani, au ajuns două aparate Daisy (Victor Daisy Classic X+), special concepute pentru a-i ajuta pe cititorii cu deficienţe de vedere „să citească“ CD-uri. Aparatele sunt însoţite şi de câteva zeci de audiobook-uri. 

Cartea se citeşte selectiv

„Este un proiect realizat împreună cu Fundaţia „Cartea Călătoare“ din Focşani, care ne-a oferit gratuit două aparate de citit, iar cărţile Daisy sunt deocamdată în custodie“, a detaliat Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene Botoşani.

O carte în format audio Daisy se poate citi selectiv, exact ca şi o carte tipărită. Folosind un player Daisy, cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii. Valoarea celor două aparate este de 3.000 de lei, iar preţul unui CD de acest gen variază între 15 şi 20 de lei. Dacă cele două aparate sunt gratis, Biblioteca Judeţeană va trebui totuşi să achite CD-urile primite prin fundaţia de la Focşani. Serviciul va fi oferit în cadrul Mediatecii, de pe Pietonalul Unirii.

„Este un spaţiu în cadrul Mediatecii, iar dacă vor fi foarte multe cereri vom suplimenta numărul de aparate şi vom căuta să găsim un spaţiu mai potrivit, dacă se impune“, a completat Cornelia Viziteu.

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani a fost înştiinţat de acest proiect încă de acum o lună de zile, iar vestea cea bună s-a dus repede în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere, care au sunat nerăbdătoare să afle de când se vor putea folosi de aceste dotări.

„Este cunoscut faptul că nevăzătorii sunt mari iubitori de carte, iar această aparatură compensativă le este de mare ajutor“, a spus Tudorel Tupiluş, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani.

Mai bine de 50% din membrii Asociaţiei Nevăzătorilor sunt din municipiul Botoşani. „Nu am avut până acum persoane nevăzătoare care să ne solicite serviciile. Au fost doar câteva persoane mai în vârstă care au întrebat dacă nu suntem dotaţi cu astfel de aparate, pe care ar fi dorit să le împrumute“, a spus Dorel Ţugui, bibliotecar la Mediatecă.

Donaţia de echipament face parte din proiectul naţional „Acces nediscriminatoriu la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere“, finanţat de Guvernele Islandei, Lichtensteinului şi Norvegiei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite