SRI ascultă telefonul şi cere bani de la suspecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oricine poate fi ascultat de SRI dacă apelează un suspect
Oricine poate fi ascultat de SRI dacă apelează un suspect

Oficial, Serviciul Român de Informaţii (SRI) Botoşani a înregistrat convorbirile telefonice a 184 de inculpaţi anul trecut, în dosare de crimă organizată, trafic de droguri şi persoane, falsificare de monedă, crime şi fapte de corupţie.

Decriptarea conversaţiilor a stat la baza condamnării celor vinovaţi.

Cheltuielile legate de ascultarea telefoanelor erau suportate de SRI. Din acest an însă, dacă se va legifera proiectul privind noua modalitate de plată a convorbirilor telefonice, cel ascultat va face plăţile. „Acestea se vor trece în cheltuielile judiciare. Mi se pare normal ca persoana găsită vinovată să plătească“, a spus Cristian Popovici, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Avocaţii cred că noua regulă de plată este doar o găselniţă justificativă a SRI deoarece aceste cheltuieli erau oricum suportate de către cei ascultaţi. „Dovadă sunt cheltuielile judiciare nejustificat de mari ce apar în dosarele cu interceptări. Am avut un client cercetat pentru fals şi uz de fals căruia i s-a ascultat telefonul. I s-au stabilit cheltuieli judiciare de 9.000 de lei, în condiţiile în care unui suspect de crimă i s-au aplicat cheltuieli judiciare de 57 de lei, chiar dacă s-au efectuat expertize peste expertize“, a spus Dinu Buceceanu, avocat.

Anul trecut, Tribunalul Botoşani a eliberat 132 de mandate de ascultare a telefoanelor, dintre care 42 au revenit Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Şefii SRI Botoşani au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la noul proiect. „Nu putem furniza niciun fel de informaţii“, a spus Ioan Mamaischi, director SRI Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite