ŞOCANT: Şase fetiţe de clasa a VII a din Botoşani s-au drogat: Doar psihologului şcolar au avut curajul să spună că au fumat "iarbă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minorii umplu rindul toxicomanilor
Minorii umplu rindul toxicomanilor

Cele şase fetiţe nu au nici măcar buletin şi învaţă la una dintre cele mai bune şcoli din Botoşani. Toate au fumat "ierburi legale" şi au descoperit că bucătarul de pe borcanele de muştar le zâmbeşte şi dansează. După starea euforică, copilelor acuzau dureri de cap, vomă şi stări de panică.  

Ţigări cu ierburi legale au "încercat" cele şase copile de clasa a VII a dornice să testeze senzaţii tari. Dezvăluirea a fost făcute de psihologul şcolii generale la care învaţă minorele, primul care a aflat că fetiţele au încercat drogurile. După un curs de prevenire a consumului de etnobotanice organizat de Centrul Antidrog, minorele cu vârste de 12 şi 13 ani au dat fuga la cabinetul psihologic să povestească tot de teama efectelor groaznice ale ţigărilor fumate. "Fetele au povestit că pământul se învârtea cu ele iar bucătarul de pe borcanul de muştar dansa şi le zâmbea din etichetă. Minorele sunt monitorizate de un an", a spus Florin Barbu, inspector de educaţie în cadrul Centrului Antidrog Botoşani.

Anturajul şi teribilismul i-a transformat pe copii în toxicomani. Şocant este că unii dintre ei au ajuns în faza în care dependenţa este foarte mare iar specialiştii muncesc din greu să îi scape de droguri. „ Vârsta de debut în consumul de produse "Legale" şi cannabis a scăzut la 12, 13 ani. Am avut multe cazuri de acest gen. Părinţii au obervat modificăriîn comportamentul lor şi i-au adus la centru pentru teste. În majoritatea acazurilor rezultatele au fost pozitive iar copiii au fost incluşi în programe speciale de dezintoxicare şi consiliere", a spus Vlad Axinciuc, coordonatorul CPECA Botoşani.

42 de cazuri au fost înregistrate la Botoşani în perioada 2010-2011. Dintre acestea 12 cazuri sunt identificate în acest an. Vârsta toxicomanilor variază între 12 şi 25 de ani. Numărul minorilor şi tinerilor care se droghează este însă mult mai mare, spun specialiştii, dar nu toţi cer ajutor. „ Ultimul caz l-am înregistrat chiar înainte de începerea şcolii. Un minor de 16 ani, consumator de etnobotanice, a fost adus de părinţi la centru. Vindea lucruri din casă pentru a-şi putea procura drogurile", a mai spus Vlad Axinciuc, coordonatorul CPECA Botoşani.

Şi mai şocant este că dependenţii de heroină îşi fac aparţia în rândul toxicomanilor din Botoşani. Un tânăr de 21 de ani din localitatea Corni este inclus acum într-un program special menit să îl ajute să scape de acest drog. Deprinderile şi le-a format în Italia unde a muncit în ultimii ani. Sora sa a cerut ajutorul specialiştilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite