Botoşani: Revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Revista presei locale
Botoşani: Revista presei locale

Cele mai importante titluri ale zilei

Patronul Apetrans căutat pentru arestare

Trimis în judecată pentru înşelăciune, patronul societăţii Apetrans SRL Botoşani, Petru Apetrei, era căutat ieri seară pentru a fi încarcerat. În urma unui proces care a durat aproape patru ani, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat joi, la trei ani şi patru luni închisoare cu executare, iar pe soţia acestuia, Ana Apetrei, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Cei doi au fost obligaţi şi la plata unor daune de aproape 270.000 de lei în solidar cu societatea Apetrans. Ieri, la ora închiderii ediţiei, poliţiştii primiseră mandatul şi urmau să-l pună în executare. „Sentinţa este definitivă şi irevocabilă, iar comunicarea din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a ajuns la Tribunalul Botoşani în cursul zilei de astăzi (n.r. – ieri). Aceasta a fost înaintată Biroului de executări penale pentru emiterea mandatului de executare a pedepsei", a declarat ieri Rodica Dascălu, purtător de cuvânt în cadrul Tribunalului Botoşani.
Mai multe citiţi în Monitorul de Botoşani


Triere drastica a sporurilor in sistemul bugetar
Fata de anul 2008, buzunarele bugetarilor s-au subtiat considerabil, acestia plangandu-se ca au ajuns in acest an sa incaseze si lefuri cu pana la 20% mai mici. Cel mai mult resimt criza categoriile de bugetari care ajungeau sa isi dubleze sau tripleze salariul de baza prin incasarea a tot felul de sporuri, mai mult sau mai putin legale.
 
In acest an, nici nu s-a pus problema acordarii salariilor de merit, a premiilor sau primelor de vacanta. Ba mai mult, unele sporuri negociate prin contractul colectiv de munca au fost cumulate intr-un singur drept salarial, astfel ca suma primita peste salariul de baza a scazut semnificativ. Nu toate institutiile au renuntat insa la acele sporuri care faceau ca salariu sa se mareasca simtitor, unii bugetari beneficiind in continuare de sume frumusele chiar si in vremuri de criza.
 
Detalii în Evenimentul de Botoşani

Cheltuieli nesimţite în vremuri de criză
Sporuri de 20 de miliarde la ITM . Aproximativ 85% din bugetul pe 2008 al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) s-a dus pe cheltuieli de personal. Instituţia a consumat 4,4 milioane lei, din care 3,8 milioane au reprezentat cheltuieli de personal.

Deşi pare aproape incredibil, doar circa un sfert din această din urmă sumă s-a consumat pe salariile de baza, în timp ce mai mult de jumatăte a fost direcţionată spre plata a 10 diferite sporuri şi indemnizaţii acordate celor 51 de angajaţi. Făcînd o simplă împărţire rezulta că, în medie, fiecare angajat a primit anul trecut, în afara salariului de bază, cîte 57.000 de lei, ceea ce lunar ar însemna, în sumă brută, peste 4.700 de lei.
Citiţi mai multe pe martorincomod.ro

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite