Renunţă la plimbări în parc de teama copacilor bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mediatizarea accidentului din Parcul Copou,  din Iaşi, când mai mulţi copii au fost striviţi de un copac ce a căzut peste ei, mulţi botoşăneni evită să se plimbe prin Parcul Mihai Eminescu.

„După ce am văzut prin presă, ne-am uitat mai atent la copacii din parc şi am văzut că sunt adevărate pericole şi pe aici. Nu băgasem de seamă, însă acum ocolim zonele cu uscături“, a recunoscut Elena Vasiliu, o mamă care-şi plimbă zilnic copilul prin parc.

Unii copaci, care au şi peste 100 de ani, sunt uscaţi şi, la cea mai mică adiere de vânt, se pot rupe. Cu toate acestea, municipalitatea nu a făcut decât să toaleteze arborii. „Anul acesta copacii au fost doar curăţaţi, nu şi tăiaţi. Ramurile uscate se taie ca în fiecare primăvară“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa.

Pentru tăierea copacilor periculoşi municipalitatea are nevoie de avizul Agenţiei de Mediu pentru că majoritatea sunt specii protejate. „Pentru că sunt şi specii protejate, monitorizarea copacilor este bună. Se fac comisii mixte de la Agenţia de Mediu, Ocolul Silvic şi Primărie şi se verifică permanent aceşti copaci“, a declarat directorul Agenţiei de Mediu, Sorin Grindei.

„Să se ocupe furtuna de ei“

Pensionarii care se întâlnesc zilnic în Parcul Mihai Eminescu nu au văzut niciodată aceşti experţi, însă speră ca şi în această vară să aibă parte de o furtună care să rezolve problema copacilor uscaţi.

„Vijelia din iunie de anul trecut a rupt toţi copacii putrezi. După vijelie au intervenit şi cei de la edilitare şi au curăţat cum trebuie parcul. De atunci s-a mai dat o mână de var şi s-au strâns doar crengile căzute pe jos“, a spus Ion Tănăsucă, un pensionar care în fiecare după-amiază obişnuieşte să joace şah în Parcul Mihai Eminescu. Anul trecut au fost tăiaţi 80 de copaci şi replantaţi 130.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite