Rechizitele gratuite îi ţin la şcoală pe copiii nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Inspectoratului Şcolar sunt convinşi că mulţi părinţi şi-ar fi retras copiii din şcoli dacă nu ar fi primit „ghiozdanul“ gratis.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani sunt de părere că cel puţin câteva sute de familii nevoiaşe din judeţ nu şi-au retras copiii de la şcoală datorită setului de rechizite gratuite oferite prin intermediul unui program guvernamental.


Deşi ajutorul primit de fiecare elev sărac din clasele I-VIII la începutul anului şcolar 2009-2010 nu depăşeşte 25 de lei, zeci de mii de părinţi săraci din judeţ s-au înscris în program. În total, aproape 30.000 de elevi au primit „ghiozdanul“ de la Ministerul Educaţiei. Fondul total alocat judeţului Botoşani a fost de 700.000 de lei.

60% din elevi sunt săraci

„Familiile sunt interesate să îşi trimită copiii la şcoală şi datorită acestor forme de sprijin, cornul şi laptele sau rechizitele gratuite. Acum, rata abandonului este în judeţul Botoşani de sub 1% la clasele I-VIII, iar media pe ţară înregistrată la învăţământul primar-gimnazial este de aproape 2%“, a precizat Horia Negrescu, inspector şcolar în cadrul IŞJ Botoşani. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, peste 60% din elevii încadraţi în sistemul primar-gimnazial în Botoşani provin din familii sărace.


„Mulţi copii nu veneau la şcoală pentru că nu aveau părinţii bani de rechizite. Acum situaţia s-a îmbunătăţit. În anul şcolar 2008-2009, peste 250 de elevi au abandonat sistemul de învăţământ, iar dintre aceştia, mai bine de jumătate au fost din învăţământul primar-gimnazial“, a spus Ada Macovei, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani. Marcela Bunduc (37 de ani) este una dintre mamele care ar fi avut nevoie de rechizitele gratuite ca de aer.


Are două fete cu rezultate exemplare la învăţătură, iar suma care intră în casă lună de lună nu depăşeşte 500 de lei. Nu a reuşit să intre în program din cauză că nu a avut semnătura tatălui, acesta fiind plecat din ţară. „Muncesc cu ziua pe stradă, îmi rup mie mâncarea de la gură şi tot le ţin pe fete la şcoală. Îmi este foarte greu, dar nu le voi priva de acest drept pe fete. Am auzit cazuri de părinţi care nu şi-au dat copiii la şcoală, că nu aveau bani pentru caiete şi alte rechizite. Fata cea mare a scris pe un singur caiet la mai multe materii. M-am împrumutat că să aibă strictul necesar la şcoală“, a spus Marcela.

Un „ghiozdan“ costă între 20 şi 25 de lei
De ghiozdanul cu rechizite de la Ministerul Educaţiei beneficiază doar familiile al căror venit net lunar pe membru de familie este de cel mult 50% din salariul de bază brut. Valoarea unui astfel de pachet variază între 20 şi 25 de lei şi conţine: caiete, creioane, stilouri, gumă, riglă, coperţi, acuarele sau penar, în funcţie de categoria de elevi la care ajunge pachetul. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite