Botoşani: Reabilitarea primăriei „a uscat“ bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Reabilitarea primăriei  „a uscat“ bugetul local
Botoşani: Reabilitarea primăriei „a uscat“ bugetul local

Lucrările au costat două milioane de lei din bani publici.

Specialiştii în imobiliare sunt de părere că se putea construi o clădire nouă din temelii cu această sumă.

Clădirea în care funcţionează Primăria Botoşani este veche de secole şi erau necesare lucrări de consolidare. Plafonul clădirii era crăpat şi ameninţa să se prăbuşească în orice clipă peste sala de consiliu.

În aceste condiţii, edilii locali au decis reabilitarea imobilului. Lucrările au fost demarate în urmă cu trei ani şi erau estimate la 1,1 milioane de lei, după cum arată contractele încheiate de municipalitate cu firma de construcţii care a câştigat licitaţia.

Imediat după începerea lucrărilor, constructorul  a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare a zidurilor. Astfel, suma licitată a fost majorată cu 50%, dar fără a fi organizată o nouă licitaţie.

Nota de plată s-a dublat

Înţelegerea s-a făcut din mers între autorităţile locale şi firma constructoare. Reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că totul este legal, mai ales că lucrările puteau fi realizate de o singură firmă agreată de Ministerul Culturii deoarece imobilul face parte din categoria monumentelor istorice. Astfel, aproape 400.000 de lei au fost alocaţi de Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii. În cele din urmă , clădirea a „înghiţit“ aproape 2,2 milioane de lei pentru finisaje, pardoseli, geamuri din lemn multistrat, instalaţii termice, instalaţii sanitare, dar şi amenajări interioare. Suma este dublă faţă de cea prevăzută iniţial, iar lucrările nu au fost finalizate.

În ciuda  investiţiei uriaşe, autorităţile locale văd un câştig în această afacere. „Câştigul este acela că am reabilitat un monument istoric“, a subliniat Florin Mâţu, şeful Compartimentului Investiţii din cadrul Primăriei Botoşani.

Cel mai probabil, clădirea va fi recepţionată luna viitoare. Pe perioada lucrărilor, primăria şi-a mutat o parte din birouri în sediul Casei Cărţii, dar şi în Centrul Vechi al oraşului. Autorităţile locale cred că investiţia merită toţi banii. Totuşi, edilii recunosc faptul că ar fi putut construi o clădire nouă din temelii cu aceşti bani.

De aceeaşi părere sunt şi specialiştii în imobiliare. Aceştia cred că investiţia este prea mare. „Cu aceşti bani se construia o clădire perfect utilă, modernă şi solidă într-un an. Ca să nu mai zic, că se pot cumpăra 20 de apartamente în zone centrale ale oraşului cu 2,2 milioane de lei. Mi se pare prea mult, chiar şi pentru o clădire istorică. Nu e rentabil pe timp de criză“, a spus Daniel Iftimie, specialist în imobiliare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite