Reabilitare cu cântec la Spitalului Judeţean Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din Botoşani se pregătesc să inaugureze un prim tronson din lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati". Deşi estimată la aproximativ 14 milioane de euro, reabilitarea a ajuns să coste mult mai mult, după ce s-a descoperit că din proiect fuseseră omise lucrări esenţiale, precum amenajarea unor circuite sanitare interne sau reabilitarea bucătăriei şi a spălătoriei.

Modernizarea Spitalului "Mavromati" s-a făcut în baza unui proiect cu finanţare europeană (80%) în cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul a cuprins, alături de componenta de reabilitare a clădirii, şi cea de dotare a spitalului cu aparatură medicală. Primul tronson reabilitat ar urma să fie gata în iunie 2012.

Bani aruncaţi pe apa Sâmbetei

Proiectul a pornit cu stângul încă de la început. În 2009, Ministerul Sănătăţii a plătit un milion de euro firmei austriece Vamed Standortentwicklung pentru un studiu de fezabilitate privind costurile modernizării unităţii medicale.

Când au făcut studiul, austriecii şi-au imaginat, probabil, că Spitalul Botoşani ar trebui să arate ca o unitate medicală din Viena, din moment ce au estimat că reabilitarea ar costa 145 milioane de euro. Costuri prea mari, a reclamat Ministerul Sănătăţii. Aşa că autorităţile locale au primit undă verde să comande un alt studiu de fezabilitate, milionul de euro daţi pe primul proiect fiind trecut la pierderi asumate.

Consiliul Judeţean Botoşani a încredinţat contractul firmelor Romactiv SRL şi Konsent SRL. Noul studiu, care a costat aproximativ 600.000 de euro, s-a plasat, în mod cu totul nerealist, în extrema cealaltă: a estimat lucrările de modernizare a spitalului la doar 14 milioane de euro.

Proiectul de reparaţii făcut ulterior, pentru a se putea încadra la această sumă, a renunţat la o serie de lucrări foarte importante pentru spital: tâmplărie din termopan, lifturi exterioare pentru transportul alimentelor sau amenajarea unor circuite sanitare interne, aşa cum prevede legea. Lucrări care, vrând nevrând, au ridicat, ulterior, devizul de plată.

Managerul spitalului, medicul Ovidiu Mimor, recunoaşte că proiectul de reabilitare a avut nenumărate erori, dar spune că nu are nicio vină.


"Reabilitarea se face printr-un program al Consiliului Judeţean. Noi suntem doar beneficiarii. E adevărat, au fost mai multe probleme legate de acest proiect. Nu a fost prevăzută reabilitarea bucătăriei şi a spălătoriei, nu a fost prinsă în proiect nici tâmplăria, deşi cea veche din lemn avea 30 de ani şi era distrusă. S-a greşit şi la calculul suprafeţelor de tencuit. S-a trecut o suprafaţă foarte mică, de 800 de metri pătraţi, când în realitatea sunt vreo 8.000 de metri. Nu am făcut eu proiectul, eu acum doar constat că lipsesc nişte lucruri. Am făcut permanent sesizări la Consiliul Judeţean, dar degeaba. Pentru lucrările care nu au fost prinse în proiect avem nevoie de o altă finanţare, am făcut deja demersuri şi aşteptăm un răspuns de la Ministerul Sănătăţii", a declarat pentru „Adevărul" Ovidiu Mimor.

Preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Licitaţie contestată

Problemele nu au lipsit nici la licitaţia, din 2011, pentru atribuirea lucrărilor. Licitaţia a fost câştigată de firmele Victor Construct şi Electroalfa, ambele aparţinând unor personaje influente din Botoşani.

Lucrările au fost atribuite celor două societăţi cu toate că oferta acestora a fost cu 4 milioane de lei mai mare decât a următorilor clasaţi, asocierea dintre Vamed România SRL şi Valve International Brăila. Asta nu a contat în ochii oficialilor CJ Botoşani, care au găsit imediat şi o explicaţie.


"Chiar dacă au venit cu preţuri mai mici, din raportul de evaluare a rezultat că ofertele pe care le-au susţinut sunt inacceptabile şi neconforme. Nu sunt în concordanţă cu cerinţele de calificare cerute prin fişele de date şi sunt neconforme, nu răspund cerinţelor din caietul de sarcini", declara, la vremea respectivă, controversatul Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Asocierea Vamed România SRL şi Valve International Brăila a contestat licitaţia, dar fără rezultat.

Costuri umflate

După începerea lucrărilor de modernizare, autorităţile s-au trezit că în proiect nu au fost cuprinse lucrări importante, pentru care CJ Botoşani a trebuit să făcă rost de alţi bani, mai precis de 2 milioane de euro.


Autorităţile şi-au amintit că este nevoie de tâmplărie nouă (care a mai băgat în buzunarele constructorului circa 800.000 de lei) şi de două lifturi exterioare.
În plus unele calcule din proiect au fost eronate. Astfel, s-a descoperit că suprafaţa care trebuie tencuită este mult mai mare decât cea prevazută în proiect. Cam de 10 ori mai mare, potrivit surselor din spital. Asta ridică nota de plată cu alţi 600.000 de lei.


În timp ce la spital se lucra "româneşte", autorităţile aveau alte preocupări. Proiectul de comasare a spitalelor din Botoşani, adoptat de Guvern la începutul anului 2012, dar neimplementat încă, a stârnit numeroase controverse. O luptă disperată, susţin unii, pentru supravieţuirea celei mai mari unităţi medicale din Botoşani, Spitalul Mavromati. Acesta a ajuns să fie clasificat în mod cu totul forţat ca spital de urgenţă, cu toate că nu dispune de bucătărie, spălătorie sau secţie de dializă acreditate.


Noua structură, rezultată în urma comasării Spitalului de Psihiatrie, Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalului de Copii şi Spitalului Mavromati, va fi un adevărat mamut sanitar, dificil de manageriat, care va avea 2.150 de angajaţi şi 1.540 de paturi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite