Puhoi de lume la cabinetul doctoriţei din Botoşani care lua şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de pensionari s-au călcat în picioare ca să le fie revizuite dosarele de invaliditate. Cabinetul de expertiză a fost redeschis ieri la o lună după ce medicul Liliana Teodoriu a fost arestată pentru luare de mită. 

Cozi ale umilinţei şi disperării s-au format în faţa cabinetului de evaluare a capacităţii de muncă din incinta Casei de Pensii.
Peste 300 de pensionari bolnavi şi invalizi, a căror supravieţuire depinde de indemnizaţia acordată de stat, s-au trezit cu noaptea-n cap ca să ajungă în faţa comisiei de expertiză pentru revizuirea dosarelor de pensionare.

Toţi au fost reprogramaţi după arestarea doctoriţei Liliana Teodoriu pentru luare de mită şi riscă să îşi piardă aceste drepturi băneşti dacă nu sunt văzuţi din nou de comisie. Mulţi au venit de la zeci de kilometri distanţă şi au stat neclintiţi în faţa uşii cu dosarele în mână ore bune pentru a fi văzuţi de noul medic.

„Am venit de la Vorona cu autobuzul şi stau de cinci ore la uşă. Sunt epuizată şi abia mă ţin pe picioare, dar nu am ce face pentru că pensia de 360 de lei este tot ce am“, a spus Adela Guriţă (58 de ani), care suferă de de cinci afecţiuni grave şi vine de 10 ani la comisie pentru revizuirea dosarului.
Sute de dosare zilnic

Dat fiind volumul imens de muncă, noul medic al comisiei a dispus ca pensionarii din mediul rural şi invalizii să aibă întâietate. Bolnavii de la oraş au fost reprogramaţi pentru zilele viitoare. „Peste 100 de dosare mi-au trecut prin mână de dimineaţă. Nu am avut vreun caz cu o singură boală. Toţi pensionarii au măcar trei, patru diagnostice. Sunt oameni bolnavi şi disperaţi care depind de banii de la stat ca să supravieţuiască“, a spus  dr. Viorica Carabulea, noul şef al comisiei care a înlocuit-o temporar în funcţie pe Liliana Teodoriu.

Cu o experienţă de 30 de ani în evaluarea capacităţii de muncă, doctoriţa pensionară a anunţat că va face ore suplimentare neplătite ca toate dosarele să fie revizuite la termen. Reinstalarea în funcţie a pensionarei a fost o soluţie de compromis întrucât nu există un alt specialist în medicina muncii în tot judeţul. Acesta a fost şi motivul pentru care cabinetul a fost închis timp de o lună după arestarea doctoriţei Teodoriu.

Zeci de pensionari jecmăniţi la bani

„Doamna doctor Carabulea este angajată cu contract pe perioadă determinată până la organizarea unui concurs pentru acest post. De asemenea, sperăm ca în septembrie, să fie detaşat un medic de la Suceava“, a spus Ştefan Dodiţă, directorul Casei de Pensii Botoşani.
Medicul Viorica Carabulea primeşte un salariu de 1.870 de lei lunar şi va munci opt ore pe zi. Specialista trebuie să revizuiască toate dosarele reprogramate în ultimele două luni.

Între timp, Institutul Na-ţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a descoperit noi nereguli în dosarele de pensionare aprobate de fostul şef al comisiei de expertiză din Botoşani. 37 de pensionari au contestat de la începutul anului deciziile doctoriţei Liliana Teodoriu care le-a sistat pensiile sau le-a acordat un grad mai mic de invaliditate în mod ilegal.
Casa de Pensii trebuie să le plătească retroactiv sumele cuvenite.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite