Botosani: Spitalul de Psihiatrie, refugiu pentru alcoolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botosani: Spitalul de Psihiatrie, refugiu pentru alcoolici
Botosani: Spitalul de Psihiatrie, refugiu pentru alcoolici

Mulţi pacienţi revin la spital din cauză că nu respectă tratamentul impus de medici la externare.

Medicii de la Psihiatrie trebuie să recurgă la ingeniozitate atunci când sunt nevoiţi să interneze noi bolnavi. „Foarte mulţi pacienţi, aproximativ 40%, vin cu probleme cauzate de alcool. Aceştia ne supraaglomerează spitalul. Provoacă scandal şi pun în pericol vieţile celor din jur“, a declarat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani. Alcoolicii reprezintă o urgenţă în momentul în care sunt aduşi la spital, fiind necesară internarea, din cauza stării de agitaţie şi agresivităţii pacienţilor.

Internaţi câte doi în pat


Cea mai aglomerată secţie este cea a „Psihozelor“, unde pe 60 de paturi se înghesuie 110 bolnavi. Medicii spun că psihozele sunt afecţiuni psihice grave care necesită spitalizare şi un tratament îndelungat sub supraveghere. Aglomeraţia din secţie este cauzată şi de faptul că mulţi dintre pacienţii care se externează revin la scurt timp pe patul spitalului.
„Un alt factor care produce înghesuiala îl reprezină nerespectarea tratamentului iniţiat în spital. Un schizofrenic se întoarce acasă şi dacă nu-şi ia tratamentul se întoarce foarte repede înapoi“, a adăugat Nicolae Vlad.


Pentru că spaţiul redus şi numărul mare de internări nu dau posibilitatea cadrelor medicale să-şi ţină pacienţii la tratament în unitate, bolnavii sunt externaţi şi sunt îndemnaţi să urmeze medicaţia la domiciliu.

Bolnavii suferă şi de căldură


Peste 100 de botoşăneni cu afecţiuni psihice au ajuns în acest an la Spitalul de Psihiatrie din cauza căldurii. Cadrele medicale susţin că bolnavii fac faţă cu greu temperaturilor ridicate şi că mulţi dintre ei au intenţia de a se sinucide.
„Una din observaţiile prinvind factorii care duc la anularea existenţei este şi factorul termic. S-a constatat că în perioada de vară este mult mai frecvent suicidul“, a conchis ditrectorul unităţii.


Cadrele medicale nu au o soluţie pentru a decongestiona secţiile aglomerate ale spitalului, fiindcă spaţii suplimentare nu există. În plus, pacienţii veniţi în stare gravă, afectaţi de psihoze sau alcool, trebuie internaţi fiindcă reprezintă un pericol. Statistic, 77%  dintre internări reprezintă urgenţe.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite