Protopop scandalizat de mocheta Primăriei Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine calcă pe mocheta primăriei comite un păcat de neiertat
Cine calcă pe mocheta primăriei comite un păcat de neiertat

Un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe cere edililor din Botoşani să scoată de urgenţă covoarele din sediul primăriei deoarece a constatat că modelul ţesăturii include şi semnul crucii

Lucian Leonte, protopop de Botoşani, a lansat un apel imperativ către şefii Primăriei din oraş, cărora le cere să îndepărteze de urgenţe actualele mochete aflate în sediul instituţiei publice. Părintele protopop a constatat, în timpul unei vizite de rutină, că pe covoarele întinse pe holuri se află un desen ce aduce cu semnul crucii. Clericul consideră acest fapt o blasfemie, prin prisma faptului că respectivele mochete sunt călcate zilnic în picioare de sute de cetăţeni.

Problema covoarelor face subiectul unor discuţii la nivel duhovnicesc. Am discutat cu primarul şi a înţeles despre ce este vorba şi chiar a promis că le va schimba. Nu putem admite să fie călcat în picioare semnul crucii sau stema judeţului. Nici o instituţie nu-şi calcă în picioare stema. Este un mare păcat, o profanare a celor sfinte şi se poate spune că de aceea ne merge rău. Profanatorilor şi păcătoşilor nu le poate merge bine", a declarat protopopul Lucian Leonte (foto).

leonte luician protopop

Cei 300 de metri de mochetă din Primăria Botoşani au fost comandaţi în urmă cu doi ani de fostul executiv, care-l avea în frunte pe primarul Cătălin Flutur. Şeful oraşului a avut atunci pretenţia ca mocheta să fie personalizată cu stema oraşului. În afară de protopop, nimeni nu şi-a dat seama până acum că stema include, la rândul ei, şi Crucea Stântului Andrei, faptul de la care a plecat protopopul când a reclamat că ar fi vorba de profanarea unui însemn creştin.

Mai mult, reprezentanţii Bisericii sugerează municipalităţii ca mocheta primăriei să fie donată unei mănăstiri, care ar urma s-o folosească pentru protecţia pereţilor, la praznice, în loc de carpete. 

Edilii municipiului Botoşani s-au văzut puşi în faţa unei situaţii destul de delicate. Primarul Ovidiu Portariuc evită să aibă o relaţie proastă cu clerul şi încearcă să rezolve această problemă cât mai diplomatic.

„Pe fond, părintele protopop are dreptate. Vom găsi o soluţie însă nu putem renunţa la mochetă prea repede pentru că nu avem bani de alta. Încercăm să găsim sponsori care să fie dispuşi să schimbe cei 300 de metri de mochetă din primărie. Poate ne ajută şi Biserica cu fonduri", a spus Ovidiu Portariuc.

Pentru a schimba toată mocheta din Primăria Botoşani sunt necesari peste 40.000 de lei, bani care nu sunt disponibili în bugetul local. În plus, Primăria nici nu ar putea cheltui legal bani pentru achiziţionarea unei alte mochete. Curtea de Conturi ar putea imputa aceste cheltuieli pe motiv că actuala mochetă, personalizată cu stema oraşului, n-a fost amortizată.

 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite