Proiectele primăriilor sunt interzise la CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii CEC acordă împrumuturi doar în cazul unor proiecte susţinute cu finanţare europeană.

Înăsprirea condiţiilor de creditare pe fondul crizei economice este resimţită nu numai de populaţie, ci şi de instituţiile publice, care au devenit insolvabile pentru bănci în această perioadă.

După jumătate de an de negocieri cu CEC-ul, Primăriei Botoşani i s-a refuzat un împrumut de 30 de milioane de lei, necesar pentru efectuarea unor lucrări de modernizare şi pentru reabilitarea a trei străzi din oraş. Deşi a câştigat licitaţia organizată de Primărie, prin prezentarea celei mai bune oferte bancare, CEC-ul nu a semnat contractul de creditare pe o perioadă de 10 ani cu autorităţile locale, pe  motiv că bugetul Primăriei nu este o garanţie suficientă pentru acordarea acestui împrumut.

CEC-ul şi condiţiile

„Obţineam finanţarea dacă era vorba de proiecte europene. Fiind vorba de o investiţie 100% locală, CEC-ul a impus tot felul de condiţii, pe motiv că bugetul local nu reprezintă o garanţie sigură în vreme de criză. Este o bancă de stat şi ar trebui să fie mult mai flexibilă când vine vorba de investiţii necesare comunităţii“, a spus Cătălin Alexa, viceprimarul municipiului Botoşani.

Din acest motiv, autorităţile locale vor căuta sprijin la unităţi bancare private, care, deşi au dobânzi mai mari, sunt mult mai deschise spre creditare. 

Apel către băncile private

Insolvabile pentru CEC s-au dovedit şi primăriile din judeţ. „Primăriile au un grad mare de îndatorare, iar bugetele locale sunt mici. În lipsa unei garanţii solide pe termen lung, cum ar fi cea europeană, băncile nu îşi asumă riscul de a le acorda un nou credit“, a explicat Ciprian Damian, broker.

Un astfel de caz este cel al Primăriei Dorohoi.  Autorităţile au solicitat băncilor  un împrumut de 3,9 milioane de euro pentru reabilitarea celui mai mare bulevard din oraş, dar a primit oferte doar de la bănci private. „CEC-ul nu a fost interesat de acest proiect local“, a spus Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite