Profesorii şi elevii aşteaptă în tensiune concedierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara Lucia Ciubotaru este hotărâtă să protesteze dacă va fi anunţată că trebuie să elibereze postul
Profesoara Lucia Ciubotaru este hotărâtă să protesteze dacă va fi anunţată că trebuie să elibereze postul

Disponibilizările anunţate de Ministerul Educaţiei îi revoltă pe angajaţii din învăţământ . Botoşănenii care au copii la şcoală spun că ar ieşi în stradă să-i susţină pe dascăli, dacă aceştia vor decide să recurgă la proteste.

Concedierile anunţate în învăţământ îi îngrijorează pe cei peste 5.000 de profesori din judeţul Botoşani, care spun că nu mai au siguranţa zilei de mâine.
Părinţii sunt, de asemenea, revoltaţi că elevii vor avea de suferit de pe urma măsurilor cerute de Ministerul Educaţiei. „Vom ieşi în stradă pentru profesori. Nu se poate să te joci cu educaţia unui elev. Fiica mea s-a obişnuit cu învăţătoarele ei, cu metodele de predare şi cu colegii. Nu voi accepta ca ea să fie transferată în altă clasă sau să i se schimbe profesorul“, a spus Elena Vasiliu, mama unei eleve de clasa a III-a.

Ar putea fi reduse cel mult 165 de posturi în judeţ

Sute de cadre didactice riscă să rămână pe drumuri. În total, la Botoşani ar trebui concediaţi, conform indicaţiilor venite de la Ministerul Educaţiei, 323 de angajaţi din învăţământ.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani spun, însă, că ar avea soluţii şi ar putea reduce doar 165 de posturi. Totuşi, schema gândită de şefii IŞJ nu are acoperire legală. Ar fi vorba despre renunţarea sau transferul unor angajaţi din rândul personalului auxiliar, precum secretare sau portari.

În judeţul Botoşani sunt aproape 2.000 de astfel de angajaţi în rândul cărora s-ar putea face disponibilizări. „Sunt unele unităţi mici care au şi câte trei secretare şi alte unităţi mari care au două. Nomenclatoarele care sunt în vigoare în acest moment îmi permit trei secretare acolo şi nu avem cum să acţionăm până nu apare un cadru legal în acest sens“, a explicat Ada Macovei, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Botoşani.Lipsa unui cadru legislativ pentru punerea în practică a măsurilor prelungeşte aşteptarea ce a început să agite spiritele atât în rândul profesorilor şi a elevilor, cât şi a părinţilor ce se arată dispuşi să iasă în stradă pentru dascăli.

Oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat că lucrează deja la un proiect de lege care să ofere şefilor de inspectorate şcolare posibilitatea de a lua decizii ce vizează reducerea cheltuielilor.

Măsurile trebuie dispuse până la sfârşitul acestei luni. Conducerea IŞJ ar dori, de exemplu, ca orele de educaţie fizică la clasele primare să fie predate de către învăţători şi nu de cadre specializate pe acest domeniu. Oficialii IŞJ se gândesc şi la comasarea elevilor din 100 de clase. 

„O comasare de clasă ar aduce cu siguranţă şi nemulţumirea părinţilor. La noi, probabil se va merge pe disponibilizări. Singura modalitate de reducere a fondului de salarii este reducerea numărului de posturi“, este de părere Ion Onofrei, directorul Liceului „A. T. Laurian“ Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite