Profesorii din oraş, trataţi precum zilierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice spun că sunt discriminate şi ame-ninţă cu procese, cu atât mai mult cu cât funcţionarii din Primărie au luat banii integral, plus prime.

Profesorii şi învăţătorii din municipiu spun că au ajuns mai rău decât colegii lor de la ţară, care şi-au primit măcar drepturile salariale restante. Primăria se eschivează şi susţine că n-are bani, dar cele 1.200 de cadre didactice le cer edililor să găsească sumele necesare, aşa cum au găsit şi pentru funcţionari. Marea problemă sunt banii pe care profesorii îi cer pentru luna noiembrie. Ei spun că mai au de primit din urmă sume cuprinse între 50 şi 300 de lei.


„Atunci, salariile trebuiau diminuate cu 9,81% deoarece modificarea emisă de Guvern în ce priveşte scăderea cu 15,5% a fost dată pe la jumătatea lunii noiembrie. Cei de la Primărie ne-au spus că nu se vor acorda aceste diferenţe, iar ceea ce ne rămâne este să recuperăm sumele în instanţă“, a subliniat Maria Ţiprigan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

Ameninţări cu procese şi greve
Şefii Primăriei susţin că dispoziţiile Guvernului privind diminuarea salariului cu 15,5% a fost inclusiv pe luna noiembrie. Sindicaliştii spun că se simt discriminaţi deoarece pentru lucrătorii din Primărie s-au găsit bani pentru al 13-lea salariu.

Valerian Sănduc, directorul economic din cadrul Primăriei Botoşani recunoaşte că angajaţii Primăriei au luat premiul, dar spune că banii au provenit din taxele şi impozitele locale, pe când la angajaţii din învăţământ finanţarea vine din suma defalcată de la bugetul de stat.

Departe de a fi convinşi de argumentele edililor, dascălii ameninţă cu procese şi cu greve. „Orice formă mi se pare corectă pentru a acţiona. Atât forma legală în instanţă, cât şi prin grevă pentru că sunt foarte multe probleme rămase nerezolvate“, a spus Adrian Panaete, profesor la Liceul „A.T. Laurian“. Din luna iunie, salariaţii din învăţământ se vor lupta cu alte neajunsuri. Ei ar putea lua doar 70% din salarii, din lipsă de bani. Mai mult, cei care vor pleca în concediu de odihnă nu-şi vor primi şi drepturile băneşti.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite