Prin venele dializaţilor curge o afacere de 140.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din acest motiv, bolnavii în stare gravă sunt duşi la Iaşi, iar Serviciul de Ambulanţă din Botoşani a înregistrat pierderi lunare de 40.000 de lei.

Această tevatură durează de peste un, mai exact de pe 19 ianuarie 2009. La acea dată, managerul spitalului, Doru Muntianu, a pus lacăt secţiei de dializă. „Secţia s-a închis pentru că toţi bolnavii au venit cu cereri de transfer către unităţile private de dializă. Este opţiunea lor, iar noi nu avem cum să menţinem secţia deschisă în timp ce nu mai avem pacienţi“, a motivat Doru Muntianu, în momentul închiderii secţiei de dializă. Astfel, cei 120 de pacienţi care erau trataţi la spital au ajuns la Centrul Avitum, iar aparatele au fost casate. Teoretic, a fost o afacere în favoarea bolnavilor care beneficiau în acest mod de aparatură modernă.


Profit de 70.000 de euro


Mutarea lor nu costa nimic Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care plătea la fel şedinţa de dializă, fie că era efectuată în spital, fie că avea loc la particulari.  Cel mai câştigat din această afacere a fost însă fostul manager Doru Muntianu, transformat în timpul liber în agent imobiliar. Cu zece luni înainte de a închide secţia de dializă, Doru Muntianu, împreună cu un prieten, a închiriat un spaţiu de pe Aleea Maxim Gorki, pentru care a plătit o chirie de 72.000 de euro.


Coincidenţă sau nu, la o zi după parafarea actelor, Doru Muntianu a subînchiriat imobilul firmei Avitum, căreia i-a perceput o chirie anuală de 140.000 de euro. Deci, din câteva semnături el a obţinut un profit de aproape 70.000 de euro. În următoarele luni, Muntianu, în calitate de manager al spitalului, s-a plâns că nu mai are pacienţi şi a luat decizia de a închide de tot secţia de dializă a spitalului.


„Eu nu am niciun amestec în această tranzacţie. Am fost doar persoana de siguranţă pe care cei de la Avitum au cerut-o în acest contract. E normal ca ei să ceară acest lucru“, a declarat acum Doru Muntianu. Explicaţia fostului manager nu este însă susţinută de reprezentanţii Avitum.


„Şi-a urmărit interesul personal“


„Dacă ar fi să direcţionez această anchetă, m-aş întreba ce caută Doru Muntianu în acest contract. Nouă ne-a făcut un defavor prin închiderea secţiei de la spital. Preferam să avem o concurenţă prin care să reuşim să câştigăm mai mulţi clienţi“, a spus Alex Jurconi, reprezentantul societăţii Avitum. Dincolo de afacerea imobiliară regizată de Muntianu, pierdanţi sunt în primul rând pacienţii cu probleme renale, care nu pot fi trataţi la spital deoarece nu mai există aparatura necesară.


La Avitum sunt dializaţi doar bolnavii incluşi în programul CNAS, iar cei cărora li se face rău peste noapte, de exemplu, sunt duşi la Iaşi. „Nu este firesc şi este împotriva legii ca un Spital Judeţean să funcţioneze fără o secţie de dializă. Noi am făcut toate demersurile pentru a înfiinţa o nouă secţie, măcar pentru cazurile de urgenţă“, a spus Cornel Enache, actualul managerul Spitalului Judeţean.


Din punctul de vedere al reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani, totul a fost o afacere. „Cred că domnul Muntianu şi-a urmărit numai interesul personal, nu şi pe cel al unităţii pe care o conducea“, este sigură Rodica Huţuleac, preşedintele CJAS Botoşani.

Ambulanţa, în pierdere


Din ianuarie 2009, Serviciul de Ambulanţă a transportat lunar câte 12-15 pacienţi la Iaşi pentru că nu puteau fi salvaţi la Botoşani. „Am pierdut aproximativ 40.000 de lei lunar, bani care reprezentau o bună parte din fondurile necesare achiziţionării combustibilului autospecialelor“, a declarat Nicuşor Curteanu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite