Botoşani: Primul botoşănean cu paşaport electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Ştiulei (40 de ani) a inaugurat sistemul în Botoşani

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani poate furniza, de ieri, noul model de paşaport electronic.

Primul botoşănean cu paşaport electronic este din Dorohoi şi până la vârsta de 40 de ani nu a avut niciodată un act de identitate care să-i permită călătoria peste hotare. Liviu Ştiulei a obţinut paşaportul cu cip ieri, în prima zi în care sistemul a început să funcţioneze şi la Botoşani.


Trebuie să plec peste câteva zile cu o delegaţie în Republica Moldova. Nu am avut până acum paşaport şi am venit astăzi să-mi fac. Este vorba de un festival internaţional care va avea loc luna viitoare şi eu voi însoţi delegaţia din Dorohoi“, a declarat Liviu Ştiulei.


Cei mai mulţi vor paşapoarte vechi


Marea majoritate a botoşănenilor care s-au prezentat ieri, la primele ore ale dimineţii, la Serviciul de Eliberare Paşapoarte au solicitat eliberarea actelor în regim de urgenţă.


Paşapoartele de tip vechi vor fi eliberate în paralel cu cele electronice, însă valabilitatea lor este de numai un an de zile. Vechiul format are avantajul că poate fi emis în numai două ore. „Suntem al 24-lea judeţ din ţară unde a fost implementat sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice. Suntem printre primele zece judeţe din România ca volum al acestei activităţi“, a declarat prefectul Cristian Roman.


Pentru noile modele de paşapoarte, botoşănenii vor scoate din buzunar 260 de lei şi vor aştepta 20 de zile până la eliberare. Cei care vor actele rapid trebuie să opteze pentru vechiul model şi să achite 200 de lei.


Termenul de eliberare se va reduce la 10 zile pentru paşapoartele electronice în perioada următoare. „Suntem a doua ţară din lume care a pus în circulaţie paşaportul cu ambele elemente biometrice, imagine facială şi presiune digitală. Este aproape imposibil de falsificat datorită elementelor de siguranţă. Lucrăm deja la a doua generaţie de paşaport electronic, care va conţine în plus 30 de elemente de securizare“, a declarat chestorul Aurel Sima, şeful Direcţiei Naţionale de Eliberare a Paşapoartelor.

Cerere mare la modelul vechi


Săptămâna trecută, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple şi-a dublat volumul de muncă. Zilnic, în jur de 200 de botoşăneni s-au adresat instituţiei pentru a-şi obţine paşaportul. Pentru vechea variantă, botoşănenii au scos din buzunar numai 100 de lei, faţă de 260 cât presupune cel electronic.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite