Preţurile mari la ANL îi ţin chiriaşi pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini tineri au bani să cumpere un apartament ANL
Puţini tineri au bani să cumpere un apartament ANL

Preţurile estimative ale apartamentelor sunt cuprinse între 11.000 şi 25.000 de euro. Sute de familii preferă însă să stea în chirie.

Primăria vrea să vândă anul acesta cel puţin 90 de locuinţe ANL construite până la 24 aprilie 2008. Este vorba despre garsoniere, dar şi apartamente cu două şi trei camere în cartierele ANL Bucovina I şi Călugăreni. Preţurile estimate de Locativa variază între 11.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de zonă şi de dotări. 


Chiar dacă preţul locuinţelor ANL scoase la vânzare este cu mult sub cel ale pieţei, doar 44 de familii s-au arătat interesate anul trecut de achiziţionarea caselor în care trăiesc cu chirie de cel puţin de trei ani. Dintre acestea, 36 au depus cereri încă de anul trecut, la Locativa.


Opinii contradictorii


Anul acesta, nicio cerere nu a fost înregistrată. „Numărul solicitărilor este foarte mic faţă de aşteptările noastre. Preţurile sunt bune şi ar putea deveni chiar mai mici, după evaluarea experţilor“, a spus Florinel Gornea, director al Locativa. Mulţi dintre chiriaşii ANL cred că preţurile estimate sunt cam mari. „Dacă aveam banii ăştia îmi cumpăram casă, nu aşteptam opt ani să-mi dea statul casă prin ANL. Suntem persoane cu venituri mici şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru când se stabilesc preţurile“, a spus Valeria Damian, chiriaş în cartierul Bucovina I.


Alţii ar vrea să cumpere casele, dar băncile nu le mai acordă credite. „Sper să intre ANL-urile în programul «Prima Casă», aşa cum se aude, iar statul să garanteze creditele pentru că nu mai putem lua bani de la bancă. Avem deja rate şi nu vom primi refinanţare pe credite ipotecare. Preţul mi se pare bun şi aş cumpăra apartamentul şi mâine“, a spus George Ciubotaru. De altfel, cei mai mulţi botoşăneni care au primit o locuinţă ANL preferă statutul de chiriaş.


Chiriile sunt mici


Cei care stau într-o garsonieră plătesc lunar 67 lei, iar cei care locuiesc într-un apartament cu două camere 100 de lei. Preţurile sunt de patru ori mai mici decât cele de pe piaţă, astfel că aproape 500 de familii nu sunt interesate să-şi cumpere locuinţele. „Cu o chirie atât de mică nu are rost să mă chinui să cumpăr. Nu vreau să fiu proprietar şi să mor de foame ca să plătesc ratele la bancă pentru casă. Dacă mă vor obliga să cumpăr casa, voi găsi o soluţie. Până atunci, rămân chiriaş pe viaţă“, a spus Daniel Hurmuz, care locuieşte în cartierul ANL Călugăreni.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite