Premieră la Botoşani: bebe născut sub apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matteo este primul copil din Moldova care a venit pe lume prin această metodă la Botoşani. Taxa pentru o astfel de naştere este de 500 de euro întrucât aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Sănătate. Tariful este mai mic decât cel practicat în Capitală.

Cătălina Bandrabur-Bohm (28 de ani), prima gravidă care a născut sub apă luni la Maternitatea Botoşani, nu a achitat însă costurile intervenţiei. Conducerea spitalului a decis ca primele cinci naşteri prin această metodă să fie gratuite pentru promovarea acestui tip de intervenţii implementat la Botoşani acum trei luni.


Travaliu mai scurt în cadă

Alte două gravide au testat gratuit cada specială din sala de naşteri, dar numai pentru scurtarea perioadei de travaliu. De născut, au născut clasic, în lipsa unui termometru care să stabilească temperatura apei. Lista beneficiarelor de gratuităţi este deja plină, iar cererile continuă să vină pe bandă rulantă întrucât Maternitatea Botoşani este singurul spital din Moldova unde se pot face naşterile subacvatice.


„Recent am înregistrat 11 cereri de la persoane din Botoşani, dar şi din alte localităţi ale ţării, atrase de tarifele mult mai mici practicate de spitalul nostru“, a declarat Dorin Şcladan, medic obstetrician la Maternitatea Botoşani. Doar în Bucureşi, Braşov şi Făgăraş se mai fac astfel de intervenţii medicale, dar în clinici private unde tarifele încep de la 1.500 de euro şi pot depăşi 3.000 de euro.


Maternitatea Botoşani este singurul spital de stat care le oferă gravidelor posibilitatea de a naşte sub apă. Tocmai de aceea şi tarifele sunt mai mici. „Le oferim aceleaşi condiţii ca şi în clinicile private. Mai mult, au posibilitatea de a fi asistate la naştere de medicul care le-a urmărit sarcina şi pot fi încurajate şi de tătic. Suntem nevoiţi să aplicăm aceste tarife întrucât Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate nu decontează aceste servicii“, a declarat dr. Maria Olaru, directorul Maternităţii Botoşani.


„E Mai bine decât pe masa de naşteri“


Scepticii care se tem de riscuri şi accidente sunt liniştiţi de medici. Nu există riscul ca bebeluşul să se înece întrucât respiră prin cordonul ombilical, iar şocul major de la naştere este redus. În plus, femeile cu probleme cardiace sau alte afecţiuni sunt în siguranţă deoarece în apă tensiunea arterială scade. Prima gravidă care a născut sub apă confirmă spusele medicilor. „M-am simţit în siguranţă şi nu au fost probleme cu mine sau copilul. Gravidele nu au de ce să îşi facă griji. E mai bine decât pe masa de naşteri“, a spus Cătălina Bandrabur-Bohm, prima gravidă care a născut subacvatic la Botoşani. Bebeluşul ei se numeşte Matteo, cântărea 2.800 de grame şi a primit nota 10 la naştere.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite