Portret / Petric Ioan Maxim, rockerul care sculptează dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A schimbat chitara cu bidineaua şi în cele din urmă a ajuns la freza dentară. Petric Ioan Maxim se visa vedetă rock, iar acum confecţionează măsele la comandă.

Petric Maxim, sau Max, cum e cunoscut printre prieteni, a gustat viaţa de star rock până când realitatea l-a smuls din mijlocul fanilor şi l-a silit să se „cuminţească“.


Adolescent fiind, a învăţat singur să cânte la chitară şi, după câţiva ani, stăpânea destul de bine chitara electrică. Şi-ar fi dorit o formaţie de muzică rock şi ar fi avut toate şansele, iar despre acest lucru vorbeau valurile de aplauze cu care Max era răsplătit la spectacolele susţinute la Casa Sindicatelor.  Nu şi-a mai dus visul până la capăt, bineînţeles, din cauza banilor pentru că prietenii cu care voia să-şi completeze trupa nu au avut cu ce să-şi cumpere instrumente.


„Am renunţat la idee. Am cântat de câteva ori pe la Casa de Cultură a Sindicatelor şi, după reacţiile pe care le-am primit, zic eu că oamenilor le-a plăcut. Dar aşa a fost să fie, să ajung să fac dinţi în loc să fiu şi eu vreun star rock“, a spus zâmbind Max. 
Şi-a completat studiile la Şcoala Postliceală de Tehnică Dentară din Bistriţa, dar n-a crezut vreodată că va profesa această meserie.

A dat chitara pe trafalete


Cum a terminat liceul, a lăsat şi chitara şi măselele şi a plecat în Grecia. Unsprezece ani a lucrat acolo ca zugrav la o firmă de amenajări interioare. Spune că i-a plăcut să fie zugrav pentru că îşi manifesta latura artistică. „Îţi trebuia o doză de imaginaţie creatoare“, mărturiseşte Max.


Îşi aminteşte că de mic avea o întreagă colecţie de machete de vapoare şi avioane pe care le migălea aproape în fiecare zi. „Am avut noroc că am fost înzestrat cu multă răbdare, dar şi cu o doză de creativitate, mai ales în ceea ce priveşte lucrul cu chestiile mărunte, migăloase. Asta m-a şi determinat ca acum, la aproape 35 de ani, să mă întorc la meseria de tenician dentar“, recunoaşte Max. 

    
După aproape 13 ani de când a terminat şcoala de tehnicieni dentari, Max s-a angajat la un laborator din Botoşani, oraş în care locuieşte împreună cu soţia şi copilul său. Aici a început să redescopere tainele meseriei pe care a învăţat-o cu ani în urmă.
„Nu mi-a fost uşor să mă întorc la făcut dinţi şi asta pentru că materialele s-au schimbat foarte mult faţă de ce-am învăţat eu imediat după Revoluţie. Dar până la urmă nu e greu să reînvăţ, totul este să am voinţă şi «fior artistic»“, spune Max.
La muzică nu a renunţat de tot. Uneori, când îi cer prietenii, îşi ia chitara pentru a-i încânta pe cei dragi cu muzica lui.

__________________

profil
născut. 14 iunie 1975, Bistriţa.
studii. Şcoala Postliceală de Tehnică Dentară din Bistriţa.
familie. Căsătorit, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Tehnica dentară a apărut ca opţiune după ce te-ai lăsat de muzică sau ţi-ai dorit să practici această meserie?
Să fiu sincer, iniţial am vrut să mă fac asistent medical generalist. Dar, după ce mi-am luat odată sânge şi am leşinat, am renunţat la idee. Tehnician dentar m-am făcut la îndemnul părinţilor, care mă voiau îmbrăcat în halat alb. Am vrut să-i ascult şi pe ei când am ales postliceala respectivă.
Dacă vremurile s-ar schimba, ai lua în calcul o reîntoarcere la muzică?
Categoric. Nu ştiu în ce măsură aş putea să mai încheg acum o formaţie cu prietenii mei cu care am cântat pe vremuri, dar aş încerca şi de unul singur. Cine ştie..?

ce-i place
Marea lui pasiune este muzica şi chitara, în special, la care a învăţat să cânte de unul singur. Îi place mult să gătească, este un bucătar apreciat. Felul preferat de mâncare îl reprezintă sărmăluţele în foi de viţă.

ce nu-i place
Nu-i plac manelele şi adepţii acestora. Nu-i place deloc actuala clasă politică din România, pe care o consideră pur şi simplu mincinoasă. Detestă multe dintre emisiunile care difuzate în prezent de posturile de televiziune naţionale.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite