Portret / Constantin Dicu: „Dansul înseamnă iubire şi relaxare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Dicu
Constantin Dicu

Botoşăneanul este profesor de dans de societate la Şcoala Populară de Arte din Botoşani, iar cea mai mare mândrie a lui sunt elevii pe care-i pregăteşte.

Este profesor de educaţie fizică, dar a făcut o pasiune şi pentru dansul sportiv, domeniu despre care botoşăneanul spune că îl completează. I-a plăcut de mic să danseze, însă mărturiseşte că nu a avut ocazia să practice această artă decât după vârsta de 20 de ani. Un afiş i-a îndrumat paşii spre cursurile de dans.


„Eram în anul II de facultate şi am văzut un afiş care anunţa organizarea de cursuri de dans şi aşa am ajuns să mă înscriu la Clubul Sportiv al Universităţii din Bucureşti. Am fost selectat, fiind un pic mai înalt, pentru categoria dansurilor standard, adică vals şi tango“, a spus dansatorul.


Campion naţional la dans sportiv


Cel mai important premiu obţinut într-o competiţie de profil a venit în 1997 , atunci când a câştigat Campionatul Naţional de Dans Sportiv la formaţii. După terminarea facultăţii, Constantin Dicu s-a întors în Botoşani unde a primit o catedră de profesor de educaţie fizică. În urmă cu aproape şase ani s-a înfiinţat secţia de dans de societate în cadrul Şcolii Populare de Arte şi astfel a început să predea cursuri de dans atât prichindeilor, cât şi adulţilor.
„Începând din acel moment mi-am pus problema calificării cu acte. M-am întors în Bucureşti şi am dat un examen la Federaţia Română de Dans Sportiv şi am devenit instructor de dans“, a adăugat Constantin Dicu. 


Raportul băieţi-fete: 1-3


În 2005, în urma unui alt examen susţinut la Şcoala Naţională de Antrenori, a fost recunoscut ca antrenor de dans sportiv categoria a V-a. Majoritatea celor care vor să treacă prin viaţă în paşi de dans şi se înscriu la cursurile Şcolii Populare de Arte, sunt din clasele primare. Numărul băieţilor care optează pentru acest domeniu este foarte mic: o treime dintre cursanţi, dezvăluie profesorul, iar arunci când paşii trebuie dansaţi în pereche apar  şi dezamăgirile, mai ales în rândul fetelor.


Şi adulţii mai vin la cursuri, însă nu toţi au răbdarea să înveţe regulile elementare ale dansului. „Tinerii sunt interesaţi de dansurile latino-americane, iar adulţii de dansurile de societate“, a declarat profesorul, care  preferă tangoul.


În urmă cu trei ani, Constantin Dinu a înfiinţat Clubul Pro Dance Botoşani. Sute de copii au fost iniţiaţi de el în tainele dansului de societate şi sportiv şi au reuşit să obţină numeroase premii la diverse festivaluri de profil.

________________

profil
născut. 28 aprilie 1975, Botoşani.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Spiru Haret“ Bucureşti.
familie. Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Mai are timp lumea de dans, pe criză?
Într-adevăr simţim şi în domeniul acesta o mică pauză, sperăm noi, deşi părinţii fac tot ceea ce este posibil să nu-şi priveze copiii de unele activităţi extraşcolare. Da, a cam scăzut numărul de cursanţi. 
Cum definiţi dansul?
A dansa nu înseamnă doar a te mişca de pe un picior pe altul. A dansa înseamnă să te contopeşti cu partenerul, înseamnă să simţi muzica, să se întâmple ceva în ringul respectiv, chiar dacă ringul e în sufragerie la tine. Pentru adulţi dansul înseamnă sentiment, iubire, trăire sufletească, înseamnă transpunere în altă lume, iar pentru tineri dansul înseamnă relaxare.

ce-i place
Lui Constantin îi place să cunoască locuri şi oameni şi să se bucure de fiecare zi. Botoşăneanul mai declară că-i place să înveţe orice, oricând şi oriunde. I-ar plăcea ca fiica sau fiul lui să-i moştenească pasiunea pentru dans şi să facă performanţă în acest domeniu. 

ce nu-i place

Dansatorul detestă prostia şi zgârcenia. Nu-i plac lăudăroşii şi-i dispreţuieşte pe cei care îmbrăţişează minciuna şi sunt dominaţi de ură.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite