Portret / Andrei Iliuc, campionul României la qwan ki do

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Iliuc
Andrei Iliuc

Andrei Iliuc a fost de patru ori campion şi vicecampion naţional. Tânărul se pregăteşte deja pentru Campionatul Mondial din 2011 din Vietnam.  Tânărul a început să practice artele marţiale forţat de părinţi şi la indicaţiile unui medic pediatru care îl diagnosticase cu o formă gravă de rahitism. Culmea ironiei, copilul de doar opt ani, căruia nu-i plăcea la început să meargă la antrenamente, s-a îndrăgostit de qwan

A luat primul titlu naţional la 12 ani
„În 2002 am obţinut titlul de campion naţional la categoria 10-12 ani. Campionatul naţional a avut loc la Iaşi şi era prima mea ieşire la o competiţie sportivă. De la clubul „Sihn Dau“ am plecat 15 sportivi, din care 10 au urcat pe podium. A fost cea mai mare performanţă din istoria clubului. Atunci au participat peste 35 de cluburi din toată ţara. A fost ceva fantastic“, îşi aminteşte Andrei. Primul titlu de campion naţional i-a dat curaj să aprofundeze şi mai mult stilul vietnamez de arte marţiale. A devenit mai conştiincios, iar eforturile nu aveau să fie fără rost. După şase luni, a obţinut al doilea titlu de campion naţional, de data asta la o categorie de vârstă mai mare.


„Al doilea titlu l-am obţinut la Suceava. După această performanţă totul a început să vină parcă de la sine. Munceam enorm, mă antrenam mult. În timp ce în vacanţe prietenii mei se distrau, eu îmi petreceam timpul la sală. Asta îmi place să fac. Qwan ki do a devenit modul meu de viaţă“
, spune tânărul.


Ulterior a obţinut centura neagră, care îi conferă un statut special în rândul practicanţilor de arte marţiale şi îi dă posibilitatea să participe la competiţiile internaţionale.


Susţine că este un tip modest, însă ar vrea să fie ales în echipa naţională de qwan ki do care va reprezenta România la Campionatul Mondial, ce se va desfăşura anul viitor în Vietnam, ţara de origine a acestui stil de arte marţiale. „Ar fi o onoare să fiu selectat, dar nu ştiu dacă voi reuşi să prind un loc, pentru că sunt prea tânăr. De obicei, se iau sportivi mai experimentaţi“, subliniază Andrei Iliuc.


Ca model în viaţă tânărul şi l-a ales chiar pe antrenoul său, Constantin Airoaie, fost campion european de qwan ki do şi profesor de sport. Andrei Iliuc nu vrea să devină profesor pentru că „se câştigă prost în învăţământ“.


Este atras de kinetoterapie


Din acest motiv, doreşte să se specializeze în kinetoterapie. „Este mai interesant să fii kinetoterapeut decât profesor. Kinetoterapia are multe în comun cu artele marţiale. Ambele vin din Orient, iar qwan ki do se traduce ca fiind calea tuturor energiilor corporale“, a încheiat Andrei Iliuc.

________________

profil
născut. 22 aprilie 1989, Botoşani.
studii. Student în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
familie. Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales qwan ki do-ul?
Când aveam opt ani, medicul a spus că cel mai indicat ar fi să fac un sport care implică multă mişcare fizică, ca să mă dezvolt armonios. Aşa am ajuns la clubul „Sihn Dau“. După un an, lucrurile s-au schimbat şi a început să-mi placă. 
Cum împaci şcoala cu antrenamentele?
Sunt student în primul an la Facultatea de Sport din Iaşi şi încă încerc să mă acomodez cu oraşul, să-mi cunosc colegii, să-mi fac noi prieteni. De aceea, prefer să vin să mă antrenez când pot la Botoşani, la clubul meu de suflet. Pot să spun că niciodată nu am avut probleme la şcoală din cauza artelor marţiale.

ce-i place
Îmi place să fac sport, dar îmi place şi să călătoresc foarte mult. Din păcate, până acum nu am fost decât în ţară şi mi-aş dori să vizitez cât mai multe locuri.

ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care mint şi nu-mi place să fiu trădat. Urăsc oamenii care trădează şi mi se pare cel mai urât lucru ca cineva să-şi „vândă“ prietenul.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite