Portret / Adina Pascal: „Boala psihică se tratează cu dragoste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Pascal
Adina Pascal

Psihopedagogul şi-a dedicat viaţa bolnavilor cu probleme de sănătate mintală. Luptă cu încăpăţânare împotriva stigmatizării celor cu nevoi speciale. Misterul fiinţei şi tainele psihicului uman au fascinat-o mereu pe Adina Pascal. Tocmai de aceea, şi-a petrecut adolescenţa studiind lucrările marilor filosofi care au pus în centrul creaţiei cunoaşterea omului.

În 2002, şi-a luat licenţa în Sociopsihopedagogie la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi şi a ales să intre în branşa celor care tratează persoanele cu probleme de sănătate mintală. Astfel, s-a angajat ca psihopedagog la Şcoala Specială nr. 5 din Botoşani şi, la scurt timp, a început să trateze 32 de copii cu nevoi speciale.


„Un pas important în recuperarea copiilor cu deficienţe neuromotorii este consilierea familiilor pentru a face faţă situaţiei speciale. Am dus o adevărată luptă pentru schimbarea mentalităţii, pentru a-i face să înţeleagă că nu este o ruşine să fii bolnav“, se confesează psihologul. După  şedinţe de consiliere psihologică şi luni de terapie, tânăra a reuşit să convingă zeci de familii să îşi susţină copiii aflaţi în situaţii speciale, să-i ajute să se reintegreze în societate şi să se simtă normali şi utili.


Voluntariatul, a doua „meserie“


După doi ani petrecuţi alături de micuţii cu probleme de sănătate mintală, tânăra psiholog a dorit să sară şi în sprijinul adulţilor. „Am constatat cu surprindere că tot mai mulţi adulţi au probleme de sănătate mintală şi au nevoie de ajutor. Stresul de zi de cu zi, neajunsurile şi problemele cotidiene ne pot afecta sănătatea. Viaţa se poate schimba într-o clipă pentru că boala nu alege. Este foarte important să primim sprijin în aceste momente“, este crezul Adinei Pascal. În urma cu şase ani s-a încris ca voluntar la Fundaţia Estuar, care se ocupă de adulţii cu probleme de sănătate mintală. „Boala psihică poate fi tratată cu dragoste şi înţelegere. În anul 2009, nu mai putem vorbi cu ruşine despre această boală şi nici nu trebuie să ajungă persoanele care suferă afecţiuni psihice la marginea societăţii. Trebuie să-i ajutăm şi să-i înţelegem pentru că oricare dintre noi poate ajunge în situaţia lor“, susţine psihologul.


Aplică metode moderne de tratament


Din 2007, Adina Pascal a ajuns preşedintele Fundaţiei Estuar şi luptă alături de cei 10 voluntari să ofere bolnavilor o şansă. Botoşăneanca a participat la zeci de conferinţe şi cursuri naţionale şi internaţionale de promovare a sănătăţii mintale şi a aplicat sfaturile europenilor la Botoşani.


Astfel, cele 70 de persoane îngrijite de membrii fundaţiei joacă şah, pictează, fac goblenuri, cântă, învaţă limbi străine şi sunt iniţiaţi în IT.

____________

profil
născută. 2 decembrie 1977, Botoşani.
studii. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
familie. Necăsătorită.

întrebări şi răspunsuri
Se implică tinerii în activităţi de voluntariat?
Din păcate, în România nu este înţeles conceputul de voluntariat. Din lipsă de informare, dar şi de teamă, puţini tineri vor să sară în sprijinul semenilor. Dacă în statele europene, tinerii sunt educaţi în acest spirit şi vor să fie voluntari, la noi ignoranţa primează.
Cu ce probleme se confruntă acum fundaţia Estuar?
Lipsa susţinerii financiare din partea autorităţilor locale pe proiecte structurale se simte de la an la an. Am reuşit să rezistăm în toţi aceşti ani cu bani europeni. Acum am ajuns în situaţia în care nu mai avem nici măcar bani pentru plata utilităţilor.

ce-i place
Să lucreze cu oamenii, să comunice şi să-i înţeleagă dincolo de vorbe şi atitudine. Psihologului îi plac, de asemenea, călătoriile pe munte şi muzica clasică.

ce nu-i place
Lipsa solidarităţii umane şi ignoranţa faţă de suferinţa semenilor îi displac profund tinerei psiholog. Faptul că oamenii nu ştiu să se bucure de viaţă o întristează profund.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite