Portret/ Marius Rusu: părintele clovnului Tirlilici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Rusu
Marius Rusu

Despre Marius Rusu se poate spune fără nicio reţinere că-i place să se joace cu păpuşile. 

Actorul a jucat în peste 40 de spectacole, atât pentru copii, cât şi de dramaturgie şi  l-a creat pe Tirlilici, cel mai cunoscut clovn al oraşului. Marius Rusu nu este doar un simplu mânuitor al marionetelor. Trăieşte intens personajele pe care le joacă, reuşind să dea suflet păpuşilor pe care le mânuieşte şi cu care aduce publicul în lumea fantastică a basmelor, puse în scenă de  Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache“.


Artistul a descoperit teatrul în urmă cu 24 de ani şi de atunci s-a îndrăgostit de el, scena fiind a doua lui casă. „Actoria este ca o sămânţă. Odată ce a încolţit, nu o mai poţi opri. Dorinţa de exprimare, de comunicare permanentă m-a împins să fac teatru. Prima dată am dat buzna în teatru, trezindu-mă în mijlocul unei repetiţii. Eram în liceu, prin 1985“, povesteşte actorul. A început să joace într-o trupă de amatori la Casa Tineretului, iar la facultate a învăţat „să transforme marioneta în fiinţă“. 


Istoria lui Tirlilici


Clovnul care-i înveseleşte de zece ani pe copii la petreceri sau serbări s-a născut în perioada studenţiei. „Am avut ca temă să desenăm un personaj. Am desenat capul unei păpuşi pe care am numit-o Tirlilici văr cu Tirliflici. Mult după aceea, am observat că petrecerile copiilor erau prea monotone. Aşa mi-a venit ideea să fiu clovn pentru micuţi şi am creat tot felul de jocuri interactive cu care să-i înveselesc“, spune actorul.


„Ca actor eşti obligat să înveţi tot timpul“


Dacă ar fi să ia viaţa de la capăt, Marius Rusu ar alege tot actoria. Şi asta pentru că scena şi păpuşile sunt viaţa lui. „În momentul în care îţi este scris să devii ceva, oricât ai încerca să te distragi de la ceea ce-ţi este predestinat, nu ai cum. Poate dacă nu ar fi fost această pasiune pentru teatrul de animaţie mi-ar fi plăcut să devin mecanic sau constructor de maşini, dar niciodată nu m-am gândit să mă fac ceva anume“, completează artistul.
Botoşăneanul mărturiseşte că tot timpul i-a plăcut să analizeze personajele şi apoi să le comenteze. „Am stat de vorbă odată cu un copil, care mi-a spus că el nu se va face niciodată actor pentru că nu vrea să înveţe toată viaţa. Am apreciat sinceritatea lui şi abia atunci mi-am dat seama că are dreptate. Ca actor eşti obligat să înveţi tot timpul. Fiecare personaj este diferit. Dacă vrei să joci rolul zmeului trebuie să înveţi să fii zmeu“, spune Marius Rusu.

întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai dificil rol pe care l-ai jucat?
Multe roluri au fost dificile, dar niciodată nu am dat înapoi. Orice actor trebuie să-şi dorească un rol dificil pentru că te incită. Pe scenă nu apare Marius Rusu, ci personajul. Când joci un personaj, tu ca persoană trebuie să te anulezi. Eul personal rămâne în culise.  
Ce este mai greu, să joci teatru pentru copii sau să faci teatru dramatic?
Am făcut şi teatru dramatic pentru că specializarea mea este dublă, însă mai greu este să joci în piesele pentru copii. Când mânuieşti o păpuşă, publicul nu te vede şi de aceea trebuie să-i transmiţi personajului toată energia ta, să dai suflet marionetei.

ce-i place
Actorul este un mare fan al salatei boeuf. „Nu mănânc în cantităţi foarte mari, dar la mine în familie se făcea doar în zilele de sărbătoare şi aşteptam mult ca mama să pregătească salata. Îmi place atmosfera de sărbători“, spune Marius Rusu.

ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii infatuaţi şi parveniţii. De asemenea, nu-mi plac oamenii foarte comozi şi cei indiferenţi la orice. Unii dintre noi au devenit prea sălbatici şi asta mă deranjează mult“, spune actorul.

profil
născut. 25 iulie 1969, Botoşani.
studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ din  Iaşi.
familie. Căsătorit, are un copil.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite