Portret/ Iuliana Foca exportă goblenuri în Peninsula Iberică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Foca
Iuliana Foca

Croşetează, coase şi croieşte ţinute de gală. Are mii de mărţişoare, sute de toalete de lux croite şi zeci de goblenuri trimise prin ţări precum Spania sau Italia.

Iuliana Foca a învăţat să stăpânească „arta aţei“ de timpuriu. Era adolescentă când a început să-şi croiască singură bluzele şi rochiile admirate de toţi colegii.

„Croiesc de foarte mulţi ani. La 12 ani am cusut prima hăinuţă“, îşi aminteşte zâmbind Iuliana. Imediat a venit şi „recunoaşterea talentului“. „Am mâncat o bătaie atunci de la mama... I-am stricat o faţă de plapumă ca să-mi fac o bluză de toată frumuseţea“, a adăugat croitoreasa. Apoi, după ce i-a mai trecut supărarea, mama i-a încurajat chiar ambiţiile de „stilistă“. A lăsat-o să-i folosească maşina de cusut.

Face doar haine de gală

Prima ei creaţie a fost admirată şi împrumutată la mai multe colege care voiau să arate bine la discotecă. Cu timpul, Iuliana s-a specializat în ţinute „exclusiviste“. „N-am practicat orice fel de croitorie, ci realizam haine de gală. Mi-am îmbrăcat mai întâi prietenii şi cunoştinţele, apoi pe mulţi alţii“, povesteşte Iuliana Foca. Din păcate a avut mereu o sănătate fragilă şi nu s-a putut angaja decât la 27 de ani.

A lucrat la mai multe firme care produceau exclusiv pentru export în ţările Uniunii Europene, iar în cele din urmă a rămas pe cont propriu. De comenzi nu duce lipsă. „Acum ştiu cam de toate. Mai fac tipare la scară pentru diverse firme de confecţii. Am învăţat singură, din cărţi, după mărimi. Din asta trăiesc“, a subliniat Iuliana. A devenit specialistă în orice presupune lucrul cu „aţa“. În fiecare martie ţine să le reamintească oamenilor cum arată mărţişoarele tradiţionale. Totul a început în urmă cu 15 ani, când o prietenă a rugat-o să-i arate „cum se face“.

Apoi i-a sugerat să facă mai multe şi să le vândă pentru că prin oraş se găseau doar kitsch-uri. De atunci, confecţionează „vestitori ai primăverii“ doar din şnur alb şi roşu din mătase.

Grigorescu, luat ca model

În ultima vreme, Iuliana Foca s-a specializat în goblenuri. Lucrările realizate de ea au trecut graniţa ţării, fiind dorite de străinii care erau dispuşi să scoată sute de euro pentru o astfel de operă.

„Am făcut mai mult goblenuri în serie pe care le vindeam în străinătate, în Spania, la un magazin de antichităţi. Acolo se plătesc bine astfel de lucrări. Primul goblen pe care l-am făcut a fost «Ţărancă de Muscel», de Grigorescu, am şi acum lucrarea“, a explicat Iuliana.

Modestă, femeia spune că nu-şi doreşte nici faimă şi nici bani, ci doar să supravieţuiască. De ani de zile luptă cu o boală foarte grea, iar tratamentul este foarte costisitor. „Sufăr de cancer renal şi am nevoie de tratament. Tot ce vând cheltuiesc pe tratament“, a adăugat ea.

Profil
Născută. 13 iulie 1972, Botoşani.
Studii. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoşani.
Familie. Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum de aveţi atâtea deprinderi în „arta firului“?
M-am apucat de toate din curiozitate. Mă pasionează lucrul făcut de mână şi mi-a plăcut întotdeauna să învăţ. Îmi plac creaţiile originale şi mi-a plăcut să fac lucruri în care să pun suflet. Nu-mi plac cele făcute în serie.
Ce planuri de viitor aveţi în ceea ce priveşte pasiunile dumneavoastră?
Mi-ar plăcea să am ocazia să învăţ şi pe alţii ceea ce fac. Încă mai am multe de învăţat şi eu, dar vreau să transmit măcar ceea ce ştiu. Mi-ar plăcea să pot preda cuiva ceea ce am învăţat, chiar şi voluntar, o dată pe săptămână. Darurile primite se transmit mai departe.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii sufletişti cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor, oamenii care înţeleg totul dintr-o privire. Îmi place tot ceea ce ţine de artă şi lucrurile în care se pune suflet“, spune botoşăneanca.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care înşeală, care mint şi încearcă să scoată profit din orice. Un alt lucru care mă deranjează enorm îl reprezintă această invazie de kitsch-uri apărute pe piaţă, în toate domeniile“, a subliniat Iuliana Foca.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite