Portret/ Giovanni Cutroneo a lăsat Italia pentru Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii săi l-au numit „prietenul românilor“ pentru că s-a dedicat acţiunilor de ajutorare a acestora. De anul trecut, italianul s-a stabilit în oraş.

Giovanni Cutroneo s-a născut în Galatro, o mică localitate siciliană. Ca mai toate familiile din micul orăşel, şi familia lui era una foarte religioasă. „Mama era o femeie foarte miloasă. Avea o inimă largă şi, chiar dacă nici pe masa noastră nu era tot timpul belşug, punea câte ceva deoparte pentru cei săraci. Cu ea semăn, probabil, în felul meu de a fi şi în dorinţa permanentă de a-i ajuta pe cei din jur“, povesteşte Giovanni.


După ce a lucrat 16 ani în poliţie, Giovanni a început să predea sportul la o şcoală. Apoi, s-a înscris într-o asociaţie de voluntari care mergeau la familiile sărace. Aşa i-a întâlnit pe români, mulţi dintre ei cu probleme materiale. „Oamenii aceia veniseră în Italia cu speranţa unui trai mai bun. După cum ştiţi, unii reuşesc, alţii îşi găsesc mai greu de lucru şi de acolo apar toate problemele. Am început să mă interesez pe la prieteni, pe la autorităţi, şi am încercat să le găsesc un rost“, susţine bărbatul. 


S-a căsătorit în Botoşani


A ajuns în Moldova cu un convoi umanitar şi, de opt luni, nu a mai părăsit oraşul. Locuieşte aici de parcă s-ar fi născut în România. Nu-l mai interesează nimic din ceea ce a lăsat în Italia şi spune că, odată ajuns în Botoşani, a simţit că locurile şi oamenii îi sunt foarte familiari. „Nu ştiu dacă să cred sau nu în teoria reîncarnării. Cert este că am senzaţia că eu am mai trăit aici cândva. Vă spun sincer că nu am avut nevoie de prea mult timp să mă adaptez şi mi-a venit foarte uşor să mă obişnuiesc cu locurile, cu străzile, cu zonele oraşului. Acum chiar nu aş mai pleca de aici pentru nimic în lume“, spune Giovanni.

Mai mult, bărbatul s-a căsătorit de curând cu o botoşăneancă şi simte că România i-a devenit ţara natală. Chiar dacă a luat decizia să rămână aici şi să nu se mai întoarcă în Italia, asta nu înseamnă că acţiunile sale de caritate şi dorinţa de a-i ajuta, pe oameni în general, şi pe români, în special a dispărut.


„Pot face multe şi aici“


Giovanni Cutroneo păstrează legătura cu autorităţile din Italia şi cu prietenii săi de acolo şi îşi continuă demersurile pentru a-şi duce la capăt acţiunile începute încă din anii trecuţi. „Pot face foarte multe şi de aici. Nu mă împiedică nimic să-i ajut pe oameni într-un fel sau altul. Doar că la sfârşitul zilei sau al săptămânii nu mai merg să mă culc într-un pat din Calabria, ci în unul din Moldova. Contează unde te simţi cu adevărat acasă“, a spus italianul.

întrebări şi răspunsuri
Cum aţi ales România pentru acţiunile de caritate?
Am lucrat în Italia într-o asociaţie de voluntariat care avea scopul de a-i ajuta pe oamenii săraci. În cadrul acţiunilor acestei asociaţii am întâlnit mulţi români care trăiau la limita subzistenţei. Mi-am dat seama că nimeni nu prea avea grija lor, aşa că m-am decis să înfiinţez o asociaţie de caritate special pentru ei.  
De ce aţi fost supranumit „prietenul românilor“?
În acţiunile mele de caritate nu le-am dus numai haine sau mâncare. Am încercat să le găsesc un loc de muncă sau ceva de făcut pentru a-şi câştiga singuri veniturile. Tot îi sunam pe prieteni şi îi întrebam dacă nu au ceva de lucru pentru români.

ce-i place
Îi place să colecţioneze monede vechi, icoane, păpuşi de porţelan şi alte mici obiecte care au o oarecare istorie. Îi mai place să citească şi este pasionat de cărţile de istorie, de cele religioase şi de biografii. Îi place să facă sport.

ce nu-i place
Nu agreează violenţa şi este total împotriva consumului de droguri sau alcool de către tineri. Nu îi plac oamenii zgârciţi sau cei care mint.

profil
nĂscut. 13 decembrie 1953, Galatro, Regiunea Calabria, Italia.
studii. Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport din Sicilia.
familie. Căsătorit, are trei copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite