Portret/ Constantin Gabur, ofiţerul care aude mereu „Da“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape zece ani, Constatin Gabur a unit oficial mii de tineri din Botoşani. A fost martor la situaţii umoristice sau la căsătorii „aranjate“.

Constantin Gabur a absolvit Liceul Sanitar din Suceava, după care a lucrat aproape 20 de ani ca asistent sanitar la Spitalul Judeţean „Mavromati“. După 1990 asistentul medical a dat examen şi a fost admis la Facultatea de Drept din Iaşi, unde a urmat şi cursurile unui master în Drept Comunitar.

„După absolvirea studiilor universitare, am început să lucrez în Primărie, la oficiul juridic. După un an şi jumătate l-am înlocuit pe cel pe care îl cunoaşte tot Botoşaniul, pe domnul Ilie Mihai, care a fost ofiţer de Stare Civilă înaintea mea“, a povestit Constantin Gabur.

Trecerea de la sistemul sanitar la cel administrativ nu i-a creat probleme, decât în ce priveşte acomodarea cu noul program de lucru.

„Am făcut un calcul în perioada cât am fost asistent. La trei sau patru zile prindeam o gardă. În aceşti 20 de ani cât am lucrat la spital, eram de la 7.00 la 14.00. Acum, când ies de la servici, nu mai am timp să fac nimic, decât să-mi fac patul şi să dorm. În perioada cât sunt căsătorii, am şi weekendul ocupat“, a declarat ofiţerul.

36 de căsătorii în aceeaşi zi

De la ocuparea funcţiei de ofiţer de Stare Civilă, Constantin Gabur nu a avut niciun caz în care viitorii miri să se răzgândească chiar în faţa lui. „Am avut doar situaţii în care nu s-au mai prezentat. Am avut un caz al unui mire mai glumeţ, care în momentul în care l-am întrebat dacă de bunăvoie şi nesilit de nimeni se căsătoreşte cu viitoare lui soţie, el s-a uitat lung la ea şi a zis «nu». Am crezut că moare mireasa. S-a făcut albă la faţă. După câteva secunde a zis că se căsătoreşte din dragoste“, îşi aminteşte ofiţerul Stării Civile.

Constantin Gabur susţine că le-a văzut pe toate în materie de căsătorie. Au fost şi cazuri în care unele perechi au depus actele de mai multe ori. „Am avut o fată care a venit şi a spus că el e în lotul de lupte şi e în cantonament cu băieţii. El era de fapt în cantonament cu altă fată, pe partea cealaltă de stradă. A venit după cinci zile, a zis că viitorul soţ s-a întors din cantonament şi a depus dosarul din nou. L-a retras iar pentru că trebuia să plece mirele la competiţie. A treia oară nu a mai venit, probabil s-a prins mireasa de aşa-zisele lupte ale viitorului soţ“, a povestit Gabor.

Potrivit ofiţerului Stării Civile, numeroase căsătorii din prezent au la mijloc interese financiare. Fie că e vorba de interdicţii şi atunci persoana optează pentru căsătorie pentru a-şi schimba numele, fie e vorba de situaţia financiară a viitorului partener de viaţă. „A fost un caz al unui tânăr care s-a însurat pentru că bunicul său trăgea să moară şi i-a spus că dacă se căsătoreşte cu o anumită fată, îi lasă casa şi grădina“, îşi aminteşte Gabur.

Profil
Născut. 25 aprilie 1960, Fălticeni, Suceava.
Studii. Facultatea de Drept.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Veţi oficia şi căsătoria fiicei dumneavoastră?
Deşi are 26 de ani, nu se gândeşte încă la aşa ceva. Dacă îmi va cere acest lucru îl voi face. Nu cred că voi avea emoţii. La prima stare civilă mirii mi-au spus că sunt la prima căsătorie şi eu le-am zis că sunt la prima oficiere.
Regretaţi anumite decizii din carieră?
Singurul lucru de care îmi pare rău vizavi de realizarea financiară este că pe la mijlocul anilor 1980 mi s-a propus să intru în structurile militare şi am refuzat acest lucru. Acum mai aveam un an până la pensie, plus pensie frumuşică.

Ce-i place
Respectul. Nu poţi să fii amabil la nesfârşit atâta timp cât cel din faţa ta este interesat doar de propria persoană şi nu are nici un respect faţă de tine. În zilele noastre, cei şapte ani de acasă au început să lipsească, inclusiv în şcoli.

Ce nu-i place
Obrăznicia, impertinenţa. Nu-i suportă pe cei care au uitat de unde au pornit. Majoritatea celor care au lucrat în străinătate şi au făcut bătături în palmă au uitat limba maternă, au uitat bunele maniere şi au impresia că sunt mult mai educaţi pentru că au mers cu autobuzul până la Madrid.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite