Portret/ Claudiu Păvăleanu: columbofilul în uniformă militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Păvăleanu
Claudiu Păvăleanu

Claudiu Păvăleanu a moştenit pasiunea din familie. El a reuşit să pună pe picioare şi o crescătorie cu 150 de zburătoare.

Claudiu Păvăleanu a crescut de mic printre porumbei şi a moştenit pasiunea  de la tatăl său. „Pot spune că la începuturile copilăriei mele nu eram chiar aşa atras de aceste păsări, ceea ce nu pot spune despre fratele meu, care era înnebunit după porumbei. Dar crescând printre ei am început să-i îndrăgesc şi să-i îngrijesc“, povesteşte militarul.


Porumbel de 110.000 de euro

În timp, el şi-a dezvoltat o crescătorie la Ibăneşti şi a adus păsări din diferite colţuri ale ţării. „La început au fost porumbeii de frumuseţe ai tatălui meu. Au urmat porumbeii standard, cumpăraţi de tatăl meu din Constanţa, iar apoi au urmat porumbeii voiajori. A fost foarte greu să treci de la porumbeii standard la cei voiajori deoarece eram obişnuiţi cu un alt tip“, îşi aduce el aminte. La Ibăneşti, Claudiu Păvăleanu a reuşit să pună pe picioare o crescătorie cu cinci compartimente (un compartiment matcă, două de zbor şi două pentru pui) în care trăiesc 140 de înaripate.

„Porumbeii din matcă sunt importaţi din Belgia şi Olanda, ţări cu tradiţie în acest sport, şi care au costat sume importante de bani la acea vreme. Pentru a vă face o idee despre preţurile porumbeilor vă pot spune că anul trecut s-a vândut la o licitaţie un porumbel campion în Belgia cu suma de 110.000 de euro“, detaliază Claudiu Păvăleanu. Ori de câte ori are ocazia, militarul îşi scoate porumbeii la concurs.


„Am porumbeii în inimă“


De aproximativ 15 ani, el participă la curse cuprinse între 100 şi 1.000 de kilometri. „Chiar dacă la prima vedere pare ceva banal şi simplu, sportul cu porumbei voiajori este complex. Pentru a avea rezultate şi a urca în ierarhia columbofilă, crescătorul de porumbei trebuie să cunoască foarte bine anatomia corpului porumbelului, trebuie să ştie şi un pic de genetică pentru a şti până unde să meargă cu împerecherile şi cu nivelul de înrudire între ei, dar şi puţină geografie pentru a şti peste ce obstacole naturale vor trece porumbeii săi când se înapoiază acasă din curse“, precizează columbofilul. Antrenamentul se derulează pe parcursul a două-trei săptămâni, iar rezultatele se văd în timpul competiţiilor. „Practic acest sport din pasiune, nu din motive pecuniare. Ca şi categorii de concurs preferam fondul şi maratonul, unde se vede adevărata valoare a porumbelului şi zborurile de fond care se închid într-o zi“, mai spune Claudiu.


Porumbeii îngrijiţi de militar au ajuns prin ţări precum Polonia şi Germania. Claudiu Păvăleanu mărturiseşte că nu s-ar fi putut bucura de acest hobby dacă nu ar fi avut parte de înţelegerea şi suportul familiei. „M-am născut cu porumbeii în inimă şi cred că niciun chirurg nu i-ar putea scoate de acolo“, a spus în final Claudiu Păvăleanu.

întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă această pasiune cu haina de militar?
E foarte greu să realizez performanţă în acest sport. Dar pentru că orice lucru bun nu s-a făcut fără pasiune, mă văd nevoit să rup câteva ore pe zi din timpul alocat familiei şi să mă ocup de această plăcere a mea. Am noroc că familia mă înţelege.

Cum privesc cei din jur pasiunea dumneavoastră?
Colegii de serviciu şi prietenii înţeleg cam greu pasiunea mea deoarece ştiu că investesc anumite sume de bani şi mereu sunt întrebat care este profitul de pe urma acestui sport. Îi dezamăgesc spunându-le că nu te îmbogăţeşti şi că adevăratul câştig este atunci când obţii rezultate bune şi foarte bune.

ce-i place
„Îmi plac oamenii care au o pasiune şi care pun suflet în ceea ce fac şi în ceea ce cred. Ador să călătoresc, să cunosc oameni şi locuri noi, îmi place să trăiesc viaţa aşa cum mi-a fost dată, ca un dar de la Dumnezeu“, precizează columbofilul.

ce nu-i place
 „Nu îmi plac oamenii falşi, maliţioşi, care nu ştiu să aprecieze ceea ce este frumos în viaţă. Detest oamenii care nu fac nimic pentru a-şi îmbunătăţi existenţa, dar critică şi ironizează pe ceilalţi. Nu-mi place să las lucrurile la voia întâmplării.

profil
născut. 19 iunie1972, Ibăneşti, Botoşani.
studii. Şcoala Militară de Subofiţeri de la Sibiu.
familie. Căsătorit, are o fată.

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite