Portret/ Adelina Fulga îşi descoperă zi de zi sufletul prin cărţi şi cântec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina Fulga
Adelina Fulga

S-a născut cu muzica-n sânge, în urmă cu 19 ani. Are un palmares impresionant de premii la tot felul de competiţii. Când nu cântă, „evadează“ în literatură. Adelina Fulga este absolventă a Şcolii Populare de Artă Botoşani.

A urcat pe scenă relativ recent, în 2004. A simţit îndreptate asupra ei sute de priviri, s-a emoţionat, dar în final şi-a primit răsplata: un ropot răsunător de aplauze.

„Publicul este o unitate de măsură a tot ceea ce reprezint eu pe scenă, de multe ori, mult mai relevantă decât juriul. Nu îmi pot imagina viaţa fără muzică pentru că eu cânt mereu, ascult muzică mereu, învăţ cântând, cânt învăţând“, a spus Adelina. Interpretează atât muzică uşoară, cât şi populară.

Cinci ani de zile a făcut parte din Orchestra „Mugurelul“ şi a colaborat cu „Rapsozii Botoşanilor“. „Este foarte talentată şi perseverentă. Îi place lucrul bine făcut şi asta o va ajuta mult, nu doar în muzică“, a spus Marcel Dupu, cel care i-a fost îndrumător timp de mai mulţi ani.

Premii I „la foc automat“

Adelina speră că perseverenţa îi va aduce reuşite pe plan muzical. „Nu mă văd într-un loc anume în viitor, dar mă văd cântând, în mod sigur, şi văd publicul ascultându-mă cu drag, dorindu-mă“, a mărturisit artista.

La doar un an după debut, Adelina a obţinut premiul I la Festivalul „Mugurelul“ din Dorohoi. În acelaşi an, un alt premiu I îşi face apariţia la Festivalul „Dorule, floare de rouă“, iar în 2006 e răsplătită cu acelaşi premiu la concursul „Moştenitorii“, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric“. Anul 2007 îi aduce Adelinei trofeul Festivalului „Satule, mândră grădină“. De anul acesta, Adelina a trecut spre muzica uşoară, sub îndrumarea profesorului Paul Ciprian Mihai. Rezultatele sunt încurajatoare. De la începutul anului a obţinut o menţiune şi un premiu III la două concursuri.

Scrie poezii şi eseuri

În afară de muzică, Adelina mai are o altă mare pasiune: literatura. A descoperit dragostea faţă de cuvinte încă din clasa a V-a, datorită unor profesori care au văzut în ea  „acea sclipire“. „Am scris poezii şi eseuri atunci, unele au fost publicate în reviste de specialitate. Am prins curaj“, spune artista. Acum, limba şi literatura română este materia preferată a tinerei care se pregăteşte intens pentru admitere la Facultatea de Litere. „Literatura este pentru mine, ca şi muzica de altfel, o puternică emoţie a sufletului. Îmi place să citesc, să studiez opera unui scriitor şi simt că astfel îi descopăr sufletul, sentimentele, gândurile, întreaga lui fiinţă“, a mai spus Adelina.

Şi în acest domeniu, botoşăneanca s-a făcut remarcată în diferite competiţii. În al doilea an de liceu, Adelina obţine menţiune şi premiu special pentru expresivitate, originalitate şi creativitate la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română. Recent, a obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română şi promovarea la etapa internaţională, care va avea loc la Constanţa, în luna mai.

Profil

Născută: 3 iunie 1991, Dorohoi.
Studii: Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Grigore Ghica“ Dorohoi.
Familie: Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre muzica din România?
Muzica se adaptează gusturilor, nivelului de educaţie şi de cultură al românilor. Lumea cântă fără limite, tocmai pentru că există numeroase categorii de ascultători.

Vrei să faci o carieră în muzică sau ai şi alte opţiuni pentru viitor?
Mi-ar plăcea să fac o carieră în muzică, dar asta nu înseamnă că voi renunţa la cealaltă ,,oază de fericire”, literatura. Depinde şi de alternativele pe care mi le va oferi viitorul.

Ce spun colegii despre ceea ce faci?
Unii sunt foarte încântaţi, mă felicită, se bucură alături de mine de succesele mele. Ne felicităm şi ne încurajăm reciproc.

Ce-i place
Printre artiştii preferaţi ai Adelinei se numără Monica Anghel, Andra, Sofia Vicoveanca şi Daniela Condurache.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac falsurile, copiile, imitaţiile. Îmi displac oamenii care îşi creează regulile lor, dar nu le respectă. Detest dualitatea persoanelor şi pe cei care vor să pară altceva decât sunt“, dezvăluie artista.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite